Hlavní obsah

Zdravotní benefity vajíček aneb Proč je dobré zařadit je do jídelníčku častěji

Vejce byla dlouhá léta zatracovaná pro vysoký obsah cholesterolu. Vědecké studie z posledních let ale ukazují, jak moc se tehdy odborníci mýlili. Vejce totiž obsahují nejen komplexní bílkoviny, ale také celou řadu vitaminů a minerálů, které našemu organismu velmi prospívají. Podívejte se s námi na všechny zdravotní přínosy, které vajíčka mají.

Foto: Profimedia.cz

Vejce mají pro zdraví celou řadu nutričně zajímavých látek.

Článek

1. Nabízejí komplexní proteiny

Jedno vejce obsahuje 6 g esenciálních aminokyselin (všech 9 druhů), tedy základních složek bílkovin, které si tělo nedokáže vyrobit samo a je tak zapotřebí je získávat stravou.

Vaječný bílek navíc obsahuje asi polovinu bílkovin a pouze malou část tuku a cholesterolu.

2. Důležité živiny

Kromě bílkovin vejce obsahují hned několik vitaminů a minerálů. V jednom vajíčku tak naleznete:

  • vysoce kvalitní protein
  • selen
  • fosfor
  • cholin
  • vitamin B12
  • antioxidanty, které pomáhají udržovat buňky zdravé

Trpíte výraznou chutí na sladké, trápí vás pocit hladu? Pak vám chybí bílkoviny

Zdraví

3. Pomáhají „dobrému” cholesterolu

Hladina dobrého cholesterolu odborně nazývaného HDL stoupá v okamžiku, sníte-li 3 a více vajec denně. Samozřejmě společně s ním stoupá i tzv. špatný cholesterol LDL. Podle odborníků se ale zvětšují i jednotlivé částice LDL cholesterolu, díky čemuž jsou méně nebezpečné.

Menší LDL částice se snadno shlukují a jsou příčinou chronické zánětlivosti, zatímco větší LDL částice takto nepůsobí.

4. Mohou snižovat hladinu triglyceridů

Kromě HDL a LDL cholesterolu lékaři ještě sledují tzv. triglyceridy, které se podílejí na hladině celkového cholesterolu v krvi. V lidském těle přenášejí tuky z potravy a zároveň slouží jako zdroj energie.

Z pohledu zdraví je důležité mít hladinu triglyceridů nižší. Vejce přitom obsahují určité mastné kyseliny, jako jsou např. omega-3 kyseliny, které snižují hladinu triglyceridů.

Hladinu cholesterolu neovlivňuje jen to, co jíme, ale především čas, kdy tak činíme

Zdraví

5. Snižují riziko mrtvice

Podle nejnovější čínské studie lidé, kteří konzumují jedno vejce denně, mají téměř o 30 % nižší pravděpodobnost úmrtí na mrtvici než ti, kteří se vejcím v jídelníčku vyhýbají.

6. Benefity pro srdce

Jak ukázalo hned několik výzkumů, lidé, kteří jedí více vajec denně, mají menší riziko onemocnění srdce. Platí to dokonce i pro lidi s prediabetem či cukrovkou 2. typu.

7.  Zasytí

Vejce dokážou i díky vysokému obsahu bílkovin velmi dobře zasytit. Jsou tedy vhodná i při hubnutí, kdy lidem pomáhají jíst méně. Pokud si dospívající dopřeje k snídani vejce, pak je jeho oběd v průměru o 130 kalorií dietnější.

8. Pomáhají očím

Vejce také obsahují antioxidanty, jako je lutein a zeaxanthin, které chrání oči před onemocněním, jako je šedý zákal a věkem podmíněná makulární degenerace. Tyto antioxidanty obsahuje i listová zelenina, jako je špenát a kapusta, ale tím, že zelenina neobsahuje i tuk, živiny se v těle hůře vstřebávají.

Velikonoční vajíčka: recept na vajíčkovou pomazánku, plněná vejce, skotské vejce, kulajdu

Velikonoce

9. Zbystří mozek

Vejce obsahují také vitamin D, který potřebuje šedá hmota mozková, a také cholin, který pomáhá nervovým buňkám v lepší komunikaci mezi sebou. Cholin je navíc také velmi důležitý v těhotenství a u kojících žen, protože hraje velkou roli ve vývoji dětského mozku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám