Hlavní obsah

Zatočte s jarní únavou pomocí enzymů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zimě, zvlášť když byla tak mírná jako ta letošní, je tělo oslabené a výsledkem toho jsou především potíže s imunitou. Lidé se cítí být více unavení a častěji bojují s nachlazením, chřipkou nebo angínou, které se navíc mohou opakovat. Pomocníků, které postaví imunitu na nohy, je více. Určitě pomůže vyšší přísun vitamínů, změna jídelníčku nebo více pohybu. Svůj nemalý význam však má také enzymoterapie.

Článek

V zimě pracují snad všechny orgány na plný výkon. Imunitní systém se brání zvýšenému náporu bakterií a virů, trávicí systém se přizpůsobuje těžší stravě a krevní oběh dělá, co může, aby se zahřál.  Výsledkem může být snížená imunita a vyšší náchylnost vůči různým onemocněním. Tělo proto potřebuje posílit a je třeba si také osvojit určité návyky, aby organismus dokázal odolávat nepříznivým podmínkám po zimě.

Pomůže především zvýšený příjem vitamínů. Ať už v podobě vyšší konzumace ovoce a zeleniny nebo formou potravinových doplňků. Stejně důležité je pak zvýšit tělesnou aktivitu. Není nutné trávit celé hodiny v posilovně, efektivní jsou jednoduché cviky, které protáhnou tělo, nebo procházka na čerstvém vzduchu.

Dalším nezbytným krokem je změna jídelníčku. Měla by z něho zmizet tučná a kalorická jídla, bez kterých se naše tělo obejde, a na řadu by měly přijít lehké pokrmy, v nichž by neměla chybět zelenina a obilniny. Důležité je také nezapomínat na pitný režim. Je třeba pít po celý den, a to především neperlivou vodu.

Enzymy jsou důležitou součástí imunitního systému

Stejně nezbytnou zásadou je nepodléhat stresu, který jde ruku v ruce s nedostatečným spánkem. Je proto nutné dobře se vyspat. Den potom začíná hned lépe. V poslední době se stále více osvědčují přípravky systémové enzymoterapie, které jsou navíc účinné i při léčbě zánětů často způsobených právě oslabenou imunitou.

Enzymy, které má v těle každý z nás, jsou důležitou součástí imunitního systému, jenž nás za normálních okolností chrání před různými infekcemi. Nicméně v období, kdy je tělo oslabeno, nedokáže samo zvládnout např. silný zánět, a je proto důležité přijímat enzymy zvenčí.

V lékárně jsou volně k prodeji doplňky stravy, které mají slovo enzym většinou v názvu (např. Wobenzym, Prevenzym, atd...). Působí proti zánětům, otokům a posilují oslabenou imunitu. Když už musíme užívat antibiotika, zvyšují navíc jejich účinek.

Reklama

Související témata:

Související články

Zakysaným mlékem proti jarní únavě

Při jarních pocitech únavy a oslabení organismu efektivně působí aktivní pohyb a promyšlený příjem látek. Podle vědců zakysané mléčné výrobky jsou cenným...

Výběr článků

Načítám