Hlavní obsah

Lékaři již ví, proč jsme po jídle tak unavení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajemství toho, proč nás to často po jídle tak neodolatelně táhne na gauč, je zřejmě odhaleno. Vědci zjistili, že vysoká hladina glukózy v krvi, která po jídle přichází, může "vypínat" mozkové buňky, které člověka normálně udržují ve stavu bdělosti a čilosti, napsal britský časopis New Scientist.

Článek

Z hlediska evoluce se ospalost po jídle dá vysvětlit tak, že tělo říká, že když už jsme si jídlo obstarali a snědli, měli bychom si odpočinout, aby se energie mohla dobře uložit. Vedoucí výzkumu Denis Burdakov z univerzity v Manchesteru tvrdí, že vědci doposud přesně nechápali, jaké signály vysílané mozkem za únavou po jídle stojí. Jeho tým zkoumal skupinu neuronů v hypotalamu, které produkují bílkoviny jménem orexiny. Tyto bílkoviny jsou u lidí nezbytné pro udržení bdělosti. Neurony produkující orexiny jsou méně aktivní v noci. U lidí trpících narkolepsií je jejich funkce snížená trvale. Takto nemocní pacienti potom nejsou schopni se udržet ve stavu bdělosti a trpí záchvaty krátkého spánku.

Již dříve bylo známo, že činnost neuronů produkujících orexiny může být potlačena glukózou, ale nebylo známo, jak citlivé neurony jsou. Burdakovův tým vystavoval neurony vytvářející orexiny takovým změnám hladiny glukózy, jaké se objevují v krvi během denního cyklu sytosti a hladu, a měřil jejich reakce.

"Zjistili jsme, že aktivita těchto neuronů může být zrušena zvýšením hladiny glukózy spojeným s normálním jídlem," říká Burdakov. Myslí si, že to vysvětluje, proč se nám po jídle chce spát. Naopak když jsme hladoví, je hladina glukózy nižší, a neurony tudíž aktivnější. Proto se lidem s prázdným žaludkem hůře usíná. Vědci si myslí, že neurony produkující orexiny zajišťují, že člověk je ve střehu, když má hlad, a nutí ho tak k vyhledávání potravy.

Burdakov zároveň upozorňuje, že změny citlivosti těchto neuronů vůči glukóze mohou vést k obezitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Chilli vám pomůže k lepšímu spánku

Každému, kdo nemohl usnout po větší porci curry, to přijde jako velké překvapení. Studie ovšem prokázaly, že pálivé jídlo dopomáhá k lepšímu spánku a údajně...

Proč je strava z fast-foodů tak oblíbená?

Vědci z Nottinghamské univerzity provádějí výzkum, který má za cíl zjistit důvod skutečnosti, že tak obrovské množství lidí shledává jídlo bohaté na tuky...

Proč je dobré jíst podle biorytmů

Dát si ke snídani velký talíř ovesných vloček, nebo velký krajíc celozrnného chleba je z hlediska zdraví výborné. Dát si to samé jídlo k večeři už vůbec...

Výběr článků

Načítám