Hlavní obsah

Zakysaným mlékem proti jarní únavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při jarních pocitech únavy a oslabení organismu efektivně působí aktivní pohyb a promyšlený příjem látek. Podle vědců zakysané mléčné výrobky jsou cenným zdrojem tělu prospěšných živin a to zejména probiotické kultury, která zlepšuje stav střevní sliznice a zvyšuje obranyschopnost organismu. Aminokyselina tryprofan navíc přispívá k pozvednutí nálady, působí antidepresivně a zpomaluje stárnutí.

Článek

"Zákys působí pozitivně na imunitní systém dětí i dospělých. Fyzicky aktivní lidé ocení probiotickou kulturu, která podporuje schopnost vstřebávat živiny, zejména některé vitaminy a minerály (např.vápník)," říká dietolog a konzultant fitness Vít Chaloupka.

Malým i velkým sportovcům podle Chaloupky postačí maximálně 1 litr zákysu denně, nejlépe ovšem dvě hodiny před nebo po tréninku. Zákysy je dobré zařadit v rámci jídelníčku v kombinaci s jinou bílkovinou, např. s masem nebo sýry. Kombinaci s chlebem či rohlíky odborníci nedoporučují.

Složení střevních baktérií se také projevuje na kvalitě pleti a celkové kondici organismu. "Nejlepší preventivní účinky na naše zdraví mají zákysové kultury označované jako BIO, které obsahují bifidokulturu. Dieteticky jsou vždy výhodnější výrobky se směsí bakterií než výrobky obsahující jen jeden druh bakterie. Čím je výrobek čerstvější, tím lépe, jelikož obsahuje více živých bakterií," říká RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc., odbornice na zdravou výživu.

Pití zákysů podle odborníků také přispívá ke zlepšení nálady. Což je zvláště v těchto dnech velmi potřebné. Dlouhá zima má negativní vliv na psychiku většiny z nás. Kysané mléko totiž obsahuje aminokyselinu tryprofan, která působí antidepresivně.

Další výhodou netučných kysaných mléčných výrobků je, že se výrazně podílejí na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Jejich pravidelná konzumace tudíž dokáže zpomalit i stárnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Tělo potřebuje důkladné probuzení

Na mnohé z nás už začíná doléhat tradiční předjarní únava, kterou by nejlépe rozehnal týden dovolené na horách nebo jinde v přírodě. Pokud to není možné,...

Na jaře nestačí jíst jen ovoce a zeleninu

S příchodem jara obvykle sáhneme po multivitamínových přípravcích. V lékárnách či drogériích najdeme lahvičky, které obsahují jen jeden jediný vitamín,...

Výběr článků

Načítám