Hlavní obsah

Za depresí nestojí jen chemická nerovnováha. Antidepresiva tak nemusí vždy fungovat, uvádí studie

Antidepresiva mají pomáhat lidem s depresí řešit jejich potíže. Zajišťují rovnováhu neurotransmiteru serotoninu v mozku, jenž je také považován za hormon štěstí. Nejnovější vědecká studie ale naznačuje, že za depresí stojí zcela něco jiného než chemická nerovnováha. Antidepresiva se tak možná míjí účinkem.

Foto: Profimedia.cz

Za depresí zřejmě stojí více faktorů.

Článek

Vědci z University College London vytvořili souhrnný přehled všech doposud provedených metastudií a systematických analýz týkajících se souvislostí mezi vznikem depresí a hladinou serotoninu a došli k závěru, že neexistuje dostatek důkazů, které by tuto souvislost podpořily.

To samozřejmě ještě neznamená, že léčba založená na rovnováze hladiny serotoninu vůbec nefunguje. Je možné, že se tak děje, ale na zcela jiném mechanismu, než se doposud myslelo. Odborníci tak všechny varují, aby na základě tohoto zjištění nepřestávali antidepresiva bez konzultace se svými lékaři užívat.

U těžkých forem deprese jsou nejúčinnější léčbou elektrošoky

Zdraví

„Výzkum se věnoval obrovskému množství studií, které byly prováděny během několika desetiletí. Skutečně potvrdil, že neexistuje přesvědčivý důkaz, že za depresí stojí abnormality hladiny serotoninu, a to zejména jeho nízká hladina,“ vysvětluje pro odborný magazín Molecular Psychiatry psychiatrička a autorka studie Joanna Moncrieffová.

Pravděpodobně to vysvětluje i fakt, že skutečnou úlevu od příznaků deprese pociťuje po užívání antidepresiv jen každý pátý jedinec s depresí. Tito lidé podle odborníků mohou mít nízkou hladinu serotoninu z důvodu pokročilých potíží v důsledku depresí, kdy tělo tímto způsobem kompenzuje změny v biochemii.

Antidepresiva jsou přitom každým rokem předepisována více lidem. Podle Moncrieffové jsou jen v Anglii předepisována každému šestému dospělému a dvěma procentům dospívajících.

Užívání antidepresiv po šedesátce výrazně zvyšuje riziko stařecké demence

Zdraví

„Studie ukázala, že deprese je velmi složitý stav, který ovlivňuje zřejmě hned několik různých faktorů. Náš názor tak je, že by se mělo přestat říkat, že deprese způsobuje nízká hladina serotoninu či chemická nerovnováha. Zároveň by lidé neměli být vedeni k domněnce, že antidepresiva fungují tak, že se zaměřují na tyto neprokázané abnormality,“ dodává Moncrieffová.

Kritici této velké studie ale poukazují na fakt, že mnoho studií, které byly zahrnuty do této analýzy, nepoužívalo přímé měření aktivity serotoninu v mozku, což lze díky technologiím provádět teprve velmi krátkou dobu. Je tedy zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, za čím stojí placebo a co je způsobeno nějakou další neznámou změtí neurochemie.

Sedm tipů, jak posílit svou psychickou odolnost

Zdraví

Zároveň by se ale také měly začít vést odborné diskuse o skutečných přínosech antidepresiv.

Výzkum byl publikován v akademickém žurnálu Molecular Psychiatry.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám