Článek
Podle odborníků na zdravé stravování je třeba si z uvedeného seznamu vybrat libovolné jídlo.
"Jakákoli kombinace jídel každému zaručí, že jeho denní přísun energie bude v rozmezí doporučeného denního příjmu a nepřekročí hodnotu 5500 kJ," uvedly Gabriela Knosová a Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment (www.komplimentinstitut.cz).
Porce pečiva by měla vážit padesát až 60 gramů.
| Snídaně – energetická hodnota 900 – 1100 kJ |
|---|
| 1. Grahamový chléb s lučinou a rajčaty |
| 2. Žitný chléb s drůbeží šunkou a paprikou |
| 3. Celozrnný chléb s tvarůžky, ředkvičky |
| 4. Sýr cottage s okurkou, koprem a tmavým chlebem |
| 5. Korn-bagetka s tvarohovou pomazánkou a pažitkou |
| 6. Celozrnný rožek s rostlinným máslem a avokádem |
| 7. Vajíčko naměkko s celozrnnou žemlí a paprikou |

| Dopolední svačina – energetická hodnota 300 – 500 kJ |
|---|
| 1. Drůbeží šunka s okurkou a ředkvičkou |
| 2. Tvaroh s jablkem |
| 3. Bílý jogurt s jahodami |
| 4. Jeden kus ovoce (jablko/pomeranč/grep/nektarinka/broskev) |
| 5. 50 gramů tvrdého sýra do 30 % t. v. s. |
| 6. Acidofilní mléko |
| 7. Sýr cottage s ředkvičkami |

| Oběd – energetická hodnota 1500 - 1800 kJ |
|---|
| 1. Dušené kuřecí maso s houbami a dušeným čínským zelím |
| 2. Masový vývar s kořenovou zeleninou, vařené kuřecí maso s dušenou zeleninou |
| 3. Špagety s dušenými žampióny a cuketou |
| 4. Zeleninová krémová polévka, grilovaná vepřová panenka s neloupanou rýží |
| 5. Krůtí medailonky s dušenými fazolovými lusky, bazalkou a česnekem |
| 6. Květákovo-brokolicová polévka, rybí rolky s čerstvým zeleninovým salátem |
| 7. Bramborová polévka s celerem, dušené telecí maso s kedlubnem |

Bramboračka
| Odpolední svačina – energetická hodnota 700 - 1000 kJ |
|---|
| 1. Ananas s mrkví |
| 2. Kuřecí debrecínka se žlutou paprikou |
| 3. Chléb s vajíčkovou pomazánkou |
| 4. Celozrnné pečivo s ricottou |
| 5. Tmavý chléb s tuňákem a mladou cibulkou |
| 6. Zavináč s vícezrnným chlebem |
| 7. Šopský salát s přírodním sýrem |

salát s tomaty
| Večeře – energetická hodnota 900 - 1100 kJ |
|---|
| 1. Zeleninový salát s mozarellou |
| 2. Fazolové lečo s vejcem |
| 3. Zapékaný ovčí sýr s rajčaty a bazalkou |
| 4. Krabí salát s bílým jogurtem, pórkem a čerstvou zeleninou |
| 5. Rucolový salát se sušenými rajčaty a vařeným hovězím masem |
| 6. Omeleta se špenátem, rajčaty a strouhaným sýrem |
| 7. Salát z červeného zelí s vejcem, mrkví, pórkem a pochoutkovou smetanou |

Okurkový salát



