Hlavní obsah

U tříleté Elenky našli zhoubný nádor v oku. Zrak jí doktoři zachránili díky nové metodě

Právo, Novinky, Natálie Lošková, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Několik měsíců před jejími třetími narozeninami si rodiče malé Elenky všimli na fotografii bělavého odlesku v jejím pravém oku. Vyklubal se z něj zhoubný nádor sítnice o velikosti třetiny oka. Nejen život, ale i její zrak se podařilo doktorům z FN Motol zachránit. Vyvinuli totiž novou a šetrnou metodu léčby. Jak operace vypadá, se podívejte ve videu.

V motolské nemocnici vyvinuli lékaři novou metodu léčby rakoviny sítniceVideo: Novinky

 
Článek

„Nebylo to skoro vidět, jen když se podívala v určitém úhlu proti světlu. Známá mojí mámy, která už měla s tímto onemocněním zkušenosti, řekla, že bychom měli raději jít k doktorovi,“ vypráví dnes Nikola, matka Elenky.

Lékaři v pražském Motole zjistili poměrně pokročilý nádor retinoblastom, který u děvčátka vyplňoval téměř třetinu oka.

„Průměrná velikost těchto nádorů, které u dětí diagnostikujeme, je dva milimetry. Tento nádor měl ale 9x10x14 milimetrů,“ uvedl Pavel Pochop, lékař oční kliniky dětí i dospělých v Motole. Elenka měla kromě sítnice zasažený i sklivec oka, a bylo zapotřebí okamžitě jednat.

Foto: Novinky

Holčička nejprve absolvovala intraarteriální chemoterapii, která je pro organismus šetrnější. Poté podstoupila speciální léčbu cytostatiky, která se aplikují speciální injekcí přímo do oka. Zákrok se provádí v celkové anestezii, trvá jen zhruba pět minut a pacienta nic nestojí. Elenka byla vůbec prvním pacientem, kdo tuto metodu v ČR podstoupil, doposud se tato metoda používala pouze v některých zahraničních centrech.

„Nejdřív musíme snížit nitrooční tlak, proto odebereme tekutinu z přední komory oka. Je potřeba zabránit rozsevu nádoru mimo oko. Dokud je uzavřený v oku, máme velkou šanci na vyléčení pacienta, ale v okamžiku mimo oko je pravděpodobnost záchrany zraku či života mnohonásobně menší. I proto musíme místo vpichu zamrazit,“ sdělil Pochop.

Kdyby se podle něj při operaci nádorové buňky rozšířily mimo oko, hrozí, že se dostanou do zrakového nervu i do centrálního nervového systému, případně krví do kostní dřeně.

Léčba u malé Elenky po pěti injekcích naštěstí zabrala, holčička dnes kromě viditelných kruhů pod očima ani nevypadá na to, že přestála zhoubnou nemoc. Přesto ji budou muset lékaři až do dospělosti sledovat: nejprve každý měsíc, později v půlročních intervalech a potom jednou za rok.

Foto: Novinky

S nádorem se lze i narodit

Retinoblastom je jedním z nádorů, které postihují velmi malé děti: většině pacientů, kteří s touto diagnózou přijdou, je kolem dvou let. Podle Pochopa existují ale děti, které se s tímto nádorem už narodí. „Objevili jsme tento nádor i u nedonošených pacientů,“ řekl lékař. Onemocní jím zhruba šest dětí ročně, a 95 % z nich se úspěšně vyléčí. „Za posledních dvacet let na něj zemřeli jen dva pacienti,“ řekl Pochop. Přesto ale není na místě onemocnění bagatelizovat. „Když pacient nepřijde včas, úspěšnost klesá na čtyřicet procent,“ řekl lékař s tím, že před několika lety muselo u jednoho pacienta dojít k odstranění obou očí.

Oční lékař apeloval především na všímavost rodičů. „Pediatr se s tímto onemocněním s největší pravděpodobností za celý svůj život nesetká, proto není téměř vůbec pravděpodobné, že by ho dokázal diagnostikovat. To většinou platí i pro dětského oftalmologa,“ řekl Pochop. Rodiče by měli zpozornět, pokud dítě začne z ničeho nic šilhat, nebo pokud má, stejně jako Elenka, odlesk v oku, který se nejlépe pozná na fotografiích pořízených s bleskem. Nádor v oku vytvoří bílou skvrnu na klasických „červených“ očích, které se na fotografii s bleskem objeví.

Reklama

Výběr článků

Načítám