Hlavní obsah

Trvale zhubnout jde mnohem snáze za pomoci odborníka

Novinky, das

Monika se snažila hubnout několik let, ale vždy bez dlouhodobějších účinků. Čím rychleji kilogramy shodila, tím snáze je zase nabrala. Její váhové výkyvy se tak začaly odrážet i na její psychice a také manželství. Začala své tělo nenávidět a dávat mu za vinu všechny domácí hádky a rozbroje. A jestli se něčeho skutečně bála, tak aby ji kvůli nadváze neopustil manžel.

Foto: Profimedia.cz

Klíčem k optimální hmotnosti není výrazné upírání si, ani jednotvárnost přijímaných potravin.

Článek

Manžel Moniky si sice nikdy na její váhu nestěžoval, dvakrát týdně ale chodil na volejbalové tréninky, kde se pravidelně scházel s partou mužů i žen. Monika se najednou začala cítit nejistě. Těžce nesla, že se manžel chodí odreagovat bez ní. Nenáviděla jeho spoluhráčky, které ani neznala. A doma se užírala pocitem, že kdyby na volejbal přišla taky, cítila by se trapně.

„Dnes už to vidím samozřejmě jinak,“ popisuje Monika. „Tehdy jsem si ale říkala, že jeho spoluhráčky mají krásné vysportované postavy, a kdybych se postavila vedle nich, najednou by si uvědomil, co má doma. Začala jsem mu všechno vyčítat.“

16 kilogramů za čtyři měsíce – rychle a zdravě

Celá situace se vyhrotila natolik, že se Monika začala o manželství obávat. Její jedinou šancí na záchranu sebe samé, tak bylo zhubnout. A protože v minulosti vyzkoušela snad všechny druhy technik a metod, rozhodla se, že to vezme z jiné strany a obrátí se na odborníky. Brala je jako poslední šanci nejen pro sebe, ale také pro své manželství.

„Cvičila jsem v tzv. termolůžku, do kterého je vháněn teplý vzduch,“ popisuje Monika velmi specifickou metodu, kterou v brněnském Institutu kompliment tělo udržují stále v aerobní zóně a to pak čerpá energii z tuků, nikoli z cukrů.

„Místo rozcvičky jsem se nahřívala v termoboxu a výživová poradkyně se mnou dvakrát týdně probírala, jak správně jíst. Už během prvního měsíce jsem tak zhubla 4,5 kila," vysvětluje.

Foto: Institut kompliment

Paní Monika před a po skončení hubnutí.

Spousta stravovacích chyb a šťastný konec

Co Moniku překvapilo nejvíce, ale nebyla ani termolůžka, ani to, že jí stačí jen dvě hodinové návštěvy v Institutu kompliment týdně. Vycvičená z diet se domnívala, že zná snad každou ze zásad zdravé výživy. Po několika návštěvách ale přišla na to, jak moc se pletla a jak velké chyby dělala:

„Vždy, když jsem chtěla zhubnout, omezila jsem maso a měla např. jenom ovocné dny, kdy jsem snědla pouze kilo jablek a nic víc,“ vzpomíná Monika. „Pak jsem zkoušela rýžovou dietu, tukožroutskou polévku…, efekt byl ale vždy dočasný. Většinou jsem to vydržela týden a pak jsem se na jídlo, které mi mělo pomoci zhubnout, nemohla ani podívat.“

Výživové poradkyně Moniku naučili, že klíčem k optimální hmotnosti není výrazné upírání si ani jednotvárnost přijímaných potravin, ale vyvážená strava bohatá na bílkoviny a zeleninu.

„Zpočátku, když mi z jídelníčku vyřadili přílohy a řadu dalších potravin, měla jsem trochu strach, že už si nikdy neužiju dobré jídlo,“ popisuje své obavy Monika. „Později jsme ale řadu z nich do jídelníčku zase vrátili a já pochopila, že klíčem k hubnutí je zjistit, co přesně moje tělo potřebuje.“

První výsledky se dostavily za týden, výraznější za měsíc a za čtyři měla Monika o 16 kg méně a byla šťastná. Svou roli v tom sehrál také její manžel. Pomáhal totiž Monice během hubnutí s dětmi i domácností.

Pohled výživové terapeutky Kristýny Galové
Monika k nám přišla s nadváhou prvního stupně, při výšce 165 cm vážila 72 kilogramů. Zpočátku jsme měli obavy, že chce hubnout pouze kvůli manželovi a jeho spoluhráčkám, kterým se chtěla vyrovnat, ale ukázalo se, že především chce udělat něco sama pro sebe. Důležité bylo dodat jí sebevědomí.Součástí metodiky je koučink klienta ke změně stravování a osvojení si zásad zdravé životosprávy, při kterém jsou využívány poznatky z psychologie osobnosti, pedagogiky a především pozitivní motivace.Monika byla vzornou klientkou, k hubnutí přistupovala aktivně a proti nastaveným pravidlům hřešila pouze minimálně – věděla, že to nedělá pro nás, ale sama pro sebe. Také proto se jí podařilo zhubnout velmi rychle.

Lidé se často stydí svěřit se se svými problémy odborníkovi, přiznat, že na to sami nestačí a potřebují pomoc. Na tom ale není nic špatného! Odborníci disponují znalostmi i prostředky, jak hubnutí vhodně podpořit, příkladem mohou být právě zmíněná termolůžka, která zkrátí a zefektivní potřebné cvičení.

Navíc ke každému klientovi přistupují individuálně a s ohledem na jeho zdravotní stav, což je velmi důležité vzhledem k tomu, jak velký vliv obezita na celkový zdravotní stav má.

Reklama

Související témata:

Související články

Zakazovaná jídla, která vám pomohou zhubnout

Nezdravá, ale chuťově lákavá jídla na nás číhají na každém kroku. Vnímáme je o to intenzivněji, když se rozhodneme držet dietu a jídla tohoto typu začneme...

Jak zvládnout dietu i o víkendu

Držení diety a hubnutí jako takové je hlavně o silné vůli. Většina dietářů se shodne, že přes týden se to ještě vydržet dá, ale o víkendu odolat nejrůznějším...

Jak udržet správnou motivaci při hubnutí

Někdo hubne bez problémů a snadno, kdežto jiný se trápí a točí se v bludném kruhu jojo efektu. Hubnutí totiž velmi silně ovlivňuje nejen odlišný mužský...

Výběr článků

Načítám