Hlavní obsah

Tlouštíci si oblíbili bandáže žaludku

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON

Lidé, kteří se trápí nadváhou a u nichž selhaly veškeré diety, cvičební programy a potravinové přípravky na snížení váhy, stále častěji svěřují svá otylá těla do rukou chirurgů. Bandáž, neboli podvazování žaludku do tvaru přesýpacích hodin se stává velice populární a po celém světě oblíbenou metodou, jak dosáhnout optimální váhy.

Foto: 100nka

Polský jazz bude na festivalu zastupovat skupina 100nka

Článek

Operace však není zcela bez rizik a může při ní dojít k určitým komplikacím. Mnozí pacienti se navzdory zdravotnímu nebezpečí nenechávají od zákroku odradit.

"Jsem přesvědčený, že zemřít na operačním stole při operaci, kterou se snažím zlepšit svůj život, je daleko lepší, než žít s neuvěřitelnou nadváhou a nemoci si nic dopřát," míní Ken Powers, který vážil téměř 250 kilogramů a po laparoskopickém podvázání žaludku zhubnul během dvou let o polovinu.

Bandáž vrací obézní lidi do života

Američtí lékaři uvádějí, že počet operací spojených s nadváhou letos vzrostl čtyřnásobně oproti předešlým rokům. Mnozí pacienti se totiž domnívají, že když podvázání žaludku nepodstoupí, ohrožují svůj život daleko více. Zároveň se zlepšuje kvalita jednotlivých zákroků a riziko s nimi spojené tak pozvolna klesá.

"Jedná se o operaci, která lidem vrací možnost plnohodnotně žít," uvedl doktor Janey Pratt, který pracuje jako chirurg v Centru pro hubnutí Massachusettské všeobecné nemocnice v Bostonu, který ročně vykoná tři stovky operací žaludku.

Operace jako poslední záchrana

Chirurgové nicméně zdůrazňují, že podvázání žaludku by mělo být až poslední možností, jak úspěšně zhubnout. Rizikem operace je vytvoření krevních sraženin, infekcí v ráně a také prosakování žaludku.

"Snažíme se s pacienty probrat nejdříve speciální cvičení a diety a pokud všechno selže, teprve pak diskutujeme o chirurgickém zákroku, jímž zmenšíme velikost lidského žaludku a tak člověku znemožníme nadměrný přísun potravy," vysvětlil doktor Pratt.

Reklama

Související témata:

Související články

Operace byla zrušena kvůli pacientově nadváze

Je známo, že obezita lidskému tělu nijak neprospívá. V Belgii se ale nyní ukázalo, že kromě zdravotních aspektů mohou nastat i jiné problémy. Chirurgové...

Müsli ochrání děti před obezitou

Děti, které se potýkají s kilogramy navíc, by měli zdravěji snídat. Podle britských lékařů je totiž vhodně vybraná snídaně klíčem ke snížení obezity.

Austrálie občanům: tlustí si připlatí

Australská vláda se rozhodla, že bude diskriminovat své spoluobčany, kteří si rádi dopřávají jídlo a málo se pohybují. Mluvčí ministerstva sociálních věcí...

Výběr článků

Načítám