Hlavní obsah

Svačinky, po kterých příliš nezhubnete

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svačina patří mezi důležitá jídla dne, na která bychom neměli zapomínat. Mnozí z nás se tím i řídí a pravidelně svačí, málokdo už ale tolik dbá na to, co vlastně jí. I při snaze dodržovat zdravé stravování se tak můžeme v rámci svačiny nevědomky "ládovat" produkty, které mají ke zdravému stravování docela daleko.

Foto: Profimedia.cz

I když patří svačiny mezi menší jídla, i u nich je třeba dávat pozor na složení, chceme-li jíst zdravě.

Článek

Ne všechno je takové, jak se na první pohled zdá, u jídla by to mohlo platit dvojnásob. Ne všechno zdravé a organismu prospěšné takové označení ve skutečnosti splňuje.

Chceme-li mít jistotu, že nejen pravidelně, ale i opravdu zdravě jíme, je nutné si při výběru jídla dát trošku na čas a vše si pěkně prostudovat.

Jinak se totiž může jednoduše stát, že při volbě svačiny sáhneme jako mnozí další po první rádoby zdravé variantě, která se nám nabízí, ale ve skutečnosti se bude jednat spíše o zásobárnu tuků, cukrů a kalorií navíc pro náš organismus.

Server Health přinesl přehled některých nejčastějších svačinových prohřešků, které vám zaručí spolehlivě jediné - kila navíc při pravidelném mlsání.

Sušené ovoce

Ačkoli sušenému ovoci nemůžeme upřít zdravotní výhody, i tak se jedná o kalorický produkt s velmi vysokým obsahem cukru. Nehledě na to, že při sušení dochází ke ztrátě velkého množství živin, především vlákniny. To může ve výsledku znamenat, že vás sušená varianta nemusí zasytit natolik, jak by učinila čerstvá verze stejného ovoce.

U konzumace sušeného ovoce je tak třeba dbát na velikost přijímané porce.

Kofein místo svačiny 

Možná patříte mezi jedince, kterým stačí ke svačině místo jídla pořádný šálek dobré kávy. Dát si občas takové pořádné kapučíno, latté nebo frapučíno neuškodí, říkáte si? Pokud je to opravdu jen občas, tak ne, ale rozhodně by se nemělo jednat o každodenní pravidlo.

Různě ochucené kávy (vanilka, karamel, mandle aj.) lahodí našim chuťovým buňkám, zdravotně už ale nejsou takovým přítelem. Některé totiž obsahují v jednom větším šálku až 15 lžiček cukru.

Ořechy

Ořechy představují zdravou variantu svačiny, kvůli vysokému obsahu kalorií je ale i tady třeba hlídat denní příjem. Pokud si tedy v dobré snaze kupujete ke svačině ořechové tyčinky, dbejte na obsah ořechů, a rozhodně se vyvarujte verzí s různými polevami navíc.

Mezi nejzdravější varianty patří vlašské ořechy nebo mandle.

Bio svačinky

U bio výrobků možná více než kde jinde platí, že je třeba hlídat konkrétní složení produktu. Ne vše bio je totiž tak zdravé, jak se podle názvu nabízí.

Patříte-li mezi příznivce bio potravin, vybírejte rozhodně celozrnné varianty s nízkým obsahem cukru (max. cca 30 g sacharidů v jedné porci) a hlídejte nutriční hodnotu daného produktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zakazovaná jídla, která vám pomohou zhubnout

Nezdravá, ale chuťově lákavá jídla na nás číhají na každém kroku. Vnímáme je o to intenzivněji, když se rozhodneme držet dietu a jídla tohoto typu začneme...

Výběr článků

Načítám