Hlavní obsah

Skryté kalorické bomby, jež ohrožují vaši postavu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří z nás se vracejí z dovolené a zjišťují, že mnohem obtížněji zapínají kalhoty nebo sukni, protože přibrali. Jak zlepšit tento stav, nebo jak se mu případně vyhnout?

Foto: Profimedia.cz

Sladké nápoje, alkohol, oříšky, dortíky, to všechno si můžeme dopřát, ale v rozumné míře. Jinak se neubráníme nadbytečným kilům.

Článek

Pomoci nám může, když si dáme větší pozor na největší kalorické bomby. O řadě z nich nemá většina lidí ani tušení. Stačí se zastavit u slazených nápojů. V teplém počasí jich snadno zkonzumujeme pořádné množství.

Nálepku těch kaloricky nejvydatnějších mají kolové nápoje (kolem 1800 kJ). Když se ovšem podíváte do brožurky Energetické hodnoty potravin (společnost STOB), zjistíte, že nápoje, jako jsou Tonic, Sprite, 7 UP a Cappy, mají stejný nebo i vyšší počet kalorií (1800 až 2000 kilojoulů, kJ). Některé druhy fanty obsahují dokonce 2200 kJ. Také hodně sladké limonády se pohybují kolem 2000 kJ.

Pokud se jim vyhnete, zlikvidujete jednoho z úhlavních nepřátel vaší postavy. Jiným, méně účinným řešením je ředit si tyto nápoje balenou vodou. Čím víc, tím líp. Další možností jsou light verze limonád a kolových nápojů, které obsahují umělá sladidla. Nemají prakticky žádné kalorie.

Bombou může být džus z hroznového vína (až 2900 kJ). Když ho vypijeme litr, uděláme téměř to samé, jako kdybychom solidně poobědvali, tedy spořádali jídlo v hodnotě 3000 kJ. Málo známou kapitolou jsou energetické nápoje. Například Red Bull (250 ml) má téměř 500 kJ. Synek s přehledem zvládne i čtyři najednou.

Pecka všech pecek: sladké destiláty

Hodně lidí pije rádo pivo a víno. To nejsou žádné pecky, pokud se člověk spokojí s jedním nebo dvěma půllitry desítky (650 kJ). Případně si dopřeje dvě deci suchého bílého (440 kJ) nebo červeného (540 až 640 kJ). Taky si může udělat vinný střik.

Záludněji se jeví půllitr tmavé jedenáctky (1100 kJ). Čím více stoupá v alkoholu množství cukru a etanolu, tím větší je i jeho energie: litr šumivého vína má kolem 3300 kJ, vermutu suchého a sladkého 5000 - 6400 kJ, čtyřicetiprocentního destilátu 9000 -11 500 kJ, vaječného koňaku 12 000 kJ a becherovky 13 000 kJ. Rekordmanem tabulek se zdá být maraschino se 14 000 kJ.

Možná namítnete, že litr becherovky těžko někdo zvládne. Ale i čtvrt litru má dost: 3250 kJ. Je to podobné, jako kdybychom snědli malou kostku másla: 3725 kJ. Problém alkoholu navíc nespočívá jen v tom, že obsahuje hodně energie. Také nás zbavuje zábran. Často díky němu splácáme kde co a v nerozumném množství.

Pozor na ořechy!

K alkoholu lidé rádi přikusují slané pečivo, chipsy a oříšky. Stačí mrknout do zmíněné brožurky. Dozvíme se, že 100 g různých druhů slaného pečiva (lupínky, chipsy, křupky a krekry) má 1900 až 2200 kJ. Podobně je na tom popcorn (2000 kJ).

Většina sušenek (1800 až 2200 kJ) se blíží čokoládám: 2100 až 2300 kJ. Ty ale hravě trumfne spousta ořechů, jedna z málo známých a podceňovaných kalorických bomb: lískové 2870 kJ, arašídy 2510 kJ, kešu 2530 kJ, mandle 2590 kJ, vlašské ořechy 2820 kJ, pistácie 2660 kJ atd. Přitom třeba deset deka arašídů dokáže spousta z nás spořádat na posezení. Aniž si to uvědomíme, sníme další večeři.

Smažené bomby

V souvislosti s létem se hodně píše o grilování. Ve skutečnosti jíme o prázdninách daleko víc věcí smažených než grilovaných. Smažením se snadno zdvojnásobí počet kalorií v jídle. Čítankovým příkladem je vepřový řízek.

Kalorie trochu snížíme, když ho necháme okapat nebo ho vysušíme na ubrouscích. Maso lze osmažit i bez obalu, jako přírodní, a pak udělat to samé. Případně si vybrat rybu místo vepřového. Pokud ji zvládneme udusit třeba se zeleninou místo smažení, výrazně tím snížíme její energetické skóre. A chuť můžeme vylepšit kořením.

Zbytečné drama kolem all inclusive

V poslední době se hodně píše o tom, jakou katastrofou jsou pro naši váhu pobyty v hotelech se švédskými stoly a s all inclusive, tedy neomezeným pitím nápojů, zejména alkoholu.

Ten problém nebude tak horký, i když spousta lidí tam dokáže spořádat neuvěřitelné množství jídla a pití. Pobyty trvají většinou 7 až 11 dní, tedy příliš krátce na to, abychom stihli nějak dramaticky přibrat.

Větším problémem je, pokud lidé na chatách a chalupách, kde tráví víc času, jedí dost uzenin. Obsahují hodně skrytého tuku (v kvalitních salámech je to až polovina jejich váhy, v paštice kolem 50 %, v párcích a měkkých salámech 35 - 50 %).

Propastné rozdíly mezi zmrzlinami

Často jsme informováni, že dost kalorií je v bílém pečivu: 100 g rohlíků nebo housek obsahuje 1050 kJ (jeden kus váží kolem 45 g, což je 470 kJ). Prakticky stejně má i zdravotníky doporučovaný tmavý kyjevský chléb 1020 kJ, velmi podobně je na tom také tmavý, celozrnný graham 830 kJ.

Zdánlivě dietní knäckebroty se pohybují kolem 1350 kJ (100 g jich ale obvykle nesníme) a slazené snídaňové cereálie dokonce na 1600 kJ.

Na webu www.lucy.cz jsem si v energetických tabulkách našel zmrzliny: hodnota pochoutek jako magnum, nogger nebo gigant se pohybovala mezi 1400 až 1500 kJ a váha od 93 do 60 gramů. Zato třeba Mrožík Jahodová dřeň (40 g) měl 183 kJ. Můžeme si položit otázku, jak často si kupujeme zmrzlinu: jednou dvakrát týdně? Určitě však získáme přibližnou představu, které druhy zmrzliny patří k vydatnějším potravinám a které nám pomůžou udržet na uzdě naše kila.

Opatrně s hrozny

V teplém nebo horkém počasí jíme dost ovoce. Tabulkám vévodí černé nakládané olivy (100 g 1000 kJ, zelené mají jen 570 kJ) a rovněž avokádo (950 kJ). Syté budou také datle (530 kJ) a banány (400 kJ). Specialisté na výživu upozorňují rovněž na hroznové víno. Nevypadá nijak dramaticky (290 kJ), ale je pravda, že ho spousta lidí zvládne sníst na posezení půl kila i víc.

Dr. Iva Málková, odbornice ze společnosti STOB (Stop obezitě), doporučuje sníst místo ovoce zhruba 400 g zeleniny denně, sladkou limonádu nahradit nápoji s minimem energie, vyhnout se tvrdému alkoholu a raději si dopřát sklenku suchého vína.

Lidé na dovolené chybují i v tom, že nejedí pravidelně. Rozložení jídla do pěti dávek je jedním ze způsobů, jak zredukovat nebo si po hubnutí udržet svou váhu.

Výbornou prevencí přejídání je sport nebo tělesná aktivita. Nejen kvůli spáleným kaloriím. Daleko víc kvůli endorfinům, hormonům dobré nálady, ale i dalším přenašečům mozkových vzruchů. Pomohou nám lépe zvládat záchvaty žravosti a vyrábět si pocit pohody pomocí jídla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám