Hlavní obsah

Stop stresu: Jak se pozitivně naladit na nový den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některá životní období jsou náročnější než jiná. Není proto divu, že někdy se vám pod tíhou stresu ani nechce vstát z postele. Stejný problém mají i odborníci na duševní zdraví. Jakými radami se v takových případech řídí?

Foto: Profimedia.cz

Od stresu se můžete odreagovat i při ranní procházce.

Článek

Projděte se venku

Čas strávený venku má hluboce uklidňující a povznášející účinky. „Když se ráno probudím, obvykle vezmu psa a vydám se s ním na procházku. Začnu tak den aktivitou, a navíc si skvěle vyčistím hlavu. Stačí mi 10 až 15 minut,“ říká odborná poradkyně na psychiatrii Jessica Goldová pro Huffington Post.

Procházku si můžete zpříjemnit i oblíbeným podcastem nebo poslechem hudby.

Sepište si úkoly

„Když mám před sebou náročný den, sepíšu si, jaké úkoly mě daný den čekají. Pomáhá mi to utřídit si myšlenky a srovnat priority. Navíc na nic nezapomenu. Často si napíšu i krátkou mantru, kterou si pak celý den opakuji a přidám pár bodů, za které jsem ve svém životě šťastný,“ říká Jack Turban, odborník na dětskou a dorostovou psychiatrii.

Ráno, nebo odpoledne aneb Kdy je nejefektivnější pít kávu

Styl

Deníky mohou působit i jako jistý způsob relaxace. Pravidelné psaní navíc zajišťuje pocit rutiny, který může pomoci zmírnit úzkost, která přichází s nepředvídatelností.

Několikrát se hluboce nadechněte

Hluboké dýchání dokáže zklidnit dech, tep a celkově navodit psychickou pohodu. To potvrzuje i terapeutka Kristin Meekhofová, která ráno pravidelně praktikuje „střídavé dýchání nosní dírkou“.

Jak na to?
Krok 1: Stiskněte obě nosní dírky malíčkem a palcem a zadržte dech na čtyři sekundy.
Krok 2: Sundejte prst z pravé nosní dírky a po dobu 4 sekund se nadechujte.
Krok 3: Následně po dobu 4 sekund vydechujte vzduch pravou dírkou.
Krok 4: Opět stiskněte obě nosní dírky k sobě a po dobu 4 sekund zadržujte dech.
Krok 5: Otevřete levou nosní dírku a na čtyři sekundy se nadechujte.
Krok 6: Následně po dobu 4 sekund vydechujte levou nosní dírkou.
Krok 7: Opakujte tyto kroky po dobu pěti minut.

Mazlení v posteli

„Dříve než vystřelíte z postele, zpomalte a přitulte se. Je jedno jestli k partnerovi, domácímu mazlíčkovi nebo měkké dece. Mazlení pomáhá uvolnit nervový systém a snižuje stres,“ říká terapeutka Katelyn Andersonová.

Mazlení navíc uvolňuje endorfiny - známé jako hormony štěstí, které pomáhají snižovat úzkost a navozovat hezké pocity.

Pět víkendových zlozvyků, které negativně ovlivňují pracovní týden

Zdraví

Soustřeďte se na přítomný okamžik

„Když se probudím ve stresu, snažím se oprostit od toho, co mě daný den čeká a ukradnu si 10 minut jenom sama pro sebe. Soustředím se na vůni kávy nebo si pustím uklidňující hudbu. Díky tomu se odpoutám od stresorů, vyčistím si hlavu a všechny obtíže se mi zvládají hned lépe,“ říká terapeutka Brittany Johnsonová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám