Hlavní obsah

Špatné čištění zubů může způsobit infarkt či mrtvici

Novinky, Veronika Hušková

Pravidelná péče o chrup je důležitá, to ví každý už odmala, kdy mu to do hlavy vtloukali rodiče. Málokdo ovšem ví, že zanedbání této péče může mít až smrtelné důsledky. Vědci nedávno zjistili, že zanedbávané čištění zubů může způsobit i infarkt.

Foto: Profimedia.cz

Zanedbání zubní hygieny může být velmi nebezpečné.

Článek

Souvislost mezi špatnou ústní hygienou a zvýšeným rizikem srdečního infarktu se zvažuje už dlouho, ale doposud nikdo nebyl schopen přesně zjistit, jak to, že špatné čištění zubů může být tak nebezpečné.

Nyní vědci z bristolské univerzity zjistili, že bakterie, která způsobuje zubní kaz a onemocnění dásní, může proniknout do krevního řečiště, kde mohou vznikat sraženiny. Ty pak dokážou způsobit infarkt či mrtvici. Informoval o tom server The Daily Telegraph.

Většina těchto nebezpečných bakterií se běžně omezuje jen na ústa, nicméně pokud někdo trpí krvácením dásní, pak se mohou snadno dostat až do oběhu. Tam bakterie pomocí proteinu zvaného PadA posiluje krevní destičky a váže je dohromady, aby vytvořily jakýsi ochranný štít.

"Je to poprvé, kdy bylo prokázáno, že mechanismus z jedné bakterie dokáže aktivovat krevní destičky a způsobit jejich šíření," řekl Howard Jenkinson, profesor orální mikrobiologie.

"Když se destičky shluknou, zcela zapouzdří bakterii a tím vytvoří ochranný štít pro imunitní systém. Bohužel tento ochranný štít působí i proti antibiotikům, která mají léčit zánět. Co je však nejdůležitější, shlukování krevních destiček způsobuje krevní sraženiny, výrůstky na srdečních chlopních či cévní záněty, které mohou zablokovat přívod krve do srdce a mozku," popisuje celý proces Jenkinson.

Profesor Jenkinson považuje objev proteinů způsobujících shlukování krevních destiček za klíčový pro vývoj nových způsobů léčby kardiovaskulárních onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám