Hlavní obsah

Češi se v péči o chrup zlepšují, dentální pomůcky ale stále používat neumí

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlý průzkum, kterého se zúčastnilo 287 českých stomatologů a 5188 pacientů, potvrdil, že se Češi v péči o chrup stále zlepšují. Co se týká prevence, většina lidí skutečně navštěvuje svého dentistu dvakrát do roka, jen dentální péče mimo ordinaci stále pokulhává za západní Evropou.

Foto: Profimedia.cz

Jen při správném a pravidelném čištění zubů lze zcela zamezit vzniku zubního kazu.

Článek

Například dentální pomůcky jako zubní nit a mezizubní kartáčky vůbec nepoužívá 60 % Čechů. Naopak stomatology oceňovanou žvýkačku používá skoro 90 % Čechů.

Průzkum jasně ukázal, že naše dentální hygiena stále není ideální a to i přesto, že si Češi každým rokem čistí lépe svůj chrup a více se zajímají o nové možnosti dentální hygieny.

Lidé prostě stále zůstávají věrní pouze svým obyčejným zubním kartáčkům a ostatní pomůcky jako je mezizubní kartáček a zubní nit pravidelně používá jen necelá čtvrtina z nich.

Důslednost pouze v pravidelnosti

Co se týká pravidelnosti čištění zubů, tak v tom jsou Češi skutečně pečliví, jelikož si většina lidí čistí zuby dvakrát denně, což je podle dentistů výborné zjištění. Jelikož jen při správném a pravidelném čištění zubů lze zcela zamezit vzniku zubního kazu.

Jestli mají lidé ještě v něčem velké mezery, pak je to ve správné technice čištění zubů. Podle lékařů je to dáno především tím, že Češi všeobecně velmi málo navštěvují dentální hygienistky.

„Toto v západních zemích zcela běžné ošetření u nás stále není samozřejmé – 87 % Čechů dentální hygienistku vůbec nenavštěvuje. Není proto divu, že řada našich pacientů přichází do ordinace s problémy, které způsobuje špatné čištění zubů. Tito pacienti si léta čistí zuby zcela špatně a vůbec o tom nevědí,“ říká MUDr. David Urie.

A jaké jsou tedy základy správné dentální hygieny?

„Je nutné mít stále na paměti, že správné čištění zubů není jen kartáček a pasta. Nesmíme zapomínat na mezizubních kartáčky a zubní nitě, které pomohu vyčistit těžce dostupná místa, kde se tvoří zubní kaz nejčastěji. Důležité je znát správné techniky čištění, v tom může pomoci řada edukačních programů jako například E-Zubař, “ dodává Urie.

Kromě těchto pomůcek doporučují stomatologové velmi často také žvýkačku jako součást každodenní ústní hygieny.

Reklama

Související témata:

Související články

Krvácením dásní začíná vypadávání zubů

Krvácející dásně při čištění zubů nejsou způsobeny příliš drsnými pohyby kartáčku, jak si většina lidí myslí. Jsou prvním projevem zánětu dásní, který...

Výběr článků

Načítám