Hlavní obsah

Spaní na zádech u těhotných zvyšuje riziko předčasného porodu

O těhotenství se mluví jako o nejkrásnějším období ženy. Mnohdy se ale opomíjí fakt, že s sebou nese i řadu omezení. Kromě vyjmutí některých potravin a nápojů ze svého jídelníčku vědci varují nejen před spaním na bříšku, ale nově i na zádech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle nové studie, které se zúčastnilo 22 žen, může být spaní na zádech pro těhotné ženy nebezpečné. A to zejména v posledních třech měsících.

Ženy, které se výzkumu zúčastnily, měly 20 až 25 minut ležet na zádech. Přitom byly sledovány na magnetické rezonanci. Výsledky ukázaly, že při této poloze se snížil průtok krve v pupeční šňůře v průměru o 11,2 procenta. Poloha měla tudíž vliv i na hladinu kyslíku nenarozeného dítěte, která se snížila o 6 % oproti tomu, když ženy ležely na boku.

Předchozí výzkumy přitom ukázaly, že nízká hladina kyslíku u plodu často vede k předčasnému porodu a úmrtí dítěte. „Toto zjištění může pomoci vysvětlit, proč některé ženy se zjevně zdravým plodem normální velikosti přesto porodí mrtvé dítě,“ vysvětluje pro Daily Mail Anna Davidová, hlavní autorka studie a dodává, že je proto důležité, aby maminky ve vysokém stádiu těhotenství upřednostňovaly při spaní polohu na boku.

Menstruační kalíšek jí pomohl k miminku, a to i přes nepříznivou prognózu lékařů

Děti

Při spaní na zádech totiž váha plodu vyvíjí tlak na hlavní žílu, která nese krev do srdce ze spodní části těla. I předchozí studie navíc ukázaly, že spaní na zádech zvyšuje dvakrát až třikrát riziko předčasného porodu.

„Spánek na boku je nejbezpečnější. Pokud se ale probudíte v jiné poloze, neděste se a jen se přetočte na bok,“ uklidňuje expertka Jane Brewinová.

Ženám se obecně doporučuje spát na levém boku. Tato poloha pomáhá ledvinám zbavovat se odpadních látek a tekutin. Výzkumy ale potvrdily podobné účinky, i když žena spí na pravém boku.

Při problémech v setrvání v těchto polohách experti doporučují před spaním umístit polštář za záda, který znemožní přetočení, nebo pořízení speciálního těhotenského polštáře. Jednoduchým tipem je také si před spaním uvázat nízký drdol, díky kterému bude spaní na zádech nepohodlné.

Reklama

Související články

Jak si s partnerem promluvit o založení rodiny

Zatímco v dlouhodobých vztazích je konverzace o miminku na každodenním pořádku, čerstvě zamilované páry netuší, jak toto téma otevřít. Není divu, vždyť většina...

Výběr článků

Načítám