Hlavní obsah

Španělské lahůdky do zimních dnů

Právo, Vendula Presserová

Pro typické španělské recepty, které nás zahřejí v lednových mrazech a budou nás doprovázet při plánování dovolené, jsme zašli do pražské restaurace La Boca k šéfkuchaři Petru Míškovi.

Foto: Profimedia.cz

Gazpacho Andaluz

Článek

Tortilla de patata - čti [tortija de patata] - Bramborová omeleta

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tortilla de patata

INGREDIENCE

  • 500 g brambor
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 ml olivového oleje
  • 6 vajec
  • 1 lžíce mleté papriky
  • sůl

POSTUP:

  • Oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky a v cedníku propláchněte pod tekoucí vodou, aby se zbavily škrobu. Osušte je v utěrce.
  • Cibuli také nakrájejte na kostičky.
  • V pánvi rozehřejte olej a konfitujte (pomalu vařte) v něm brambory společně s cibulí a česnekem.
  • Mezitím si v míse rozšlehejte vejce s paprikou a solí.
  • Až brambory i cibule na pánvi dostatečně změknou, sceďte je z oleje a přendejte směs do mísy s vejci. Vše dobře promíchejte.
  • V pánvi znovu rozehřejte trochu olivového oleje a nalijte na něj bramborovo-vaječnou směs, rovnoměrně rozprostřete a nechte šest až deset minut zvolna smažit. Hlídejte, aby se omeleta nepřipálila.
  • Poté s pomocí talíře většího, než je samotná pánev, omeletu obraťte a opečte ji i z druhé strany. Když je tortilla dostatečně opečená z obou stran, vyklopte ji na talíř.
  • Tortilla de patata chutná výborně teplá i po vychladnutí.

Sladkovodní ryby nejen na štědrovečerním stole

Vánoce

Gazpacho Andaluz - Andaluská studená polévka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Gazpacho Andaluz

INGREDIENCE

  • 1 banánová šalotka (cibule)
  • 500 g rajčat (možno nahradit konzervou loupaných rajčat)
  • 2 lžíce olivového oleje – extra virgin
  • 1 stroužek česneku
  • 1 salátová okurka
  • mletý pepř, sůl
  • 1 lžíce vinného bílého octa
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 100 g bílé chlebové střídky
  • 1 g čerstvé bazalky
  • 1 g čerstvého oregana

POSTUP:

  • Rajčata spařte a oloupejte, oloupejte i okurku, česnek a šalotku, papriku zbavte jádřince a zeleninu nakrájejte na menší kusy.
  • Chlebovou střídku nechte nabobtnat v troše studené vody.
  • Vše vložte do mixéru, přidejte i zbylé suroviny a rozmixujte směs do jemné konzistence.
  • Nakonec gazpacho přeceďte a při podávání ozdobte jemně nakrájenou paprikou, okurkou, chlebovými krutony a snítkou bazalky.

Paella marisco - Paella s mořskými plody

Foto: Jan Handrejch, Právo

Paella marisco

INGREDIENCE

  • 200 g kulatozrnné rýže na paellu (nebo arborio)
  • 6 krevet
  • 8 slávek
  • 200 g kalamárů
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml rybího vývaru
  • 2 oloupaná rajčata
  • 2 šalotky
  • 2 červené papriky (kapie)
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • šafrán
  • mletá sladká paprika
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • citron
  • petrželka

POSTUP:

  • Zeleninu nakrájejte na kostičky.
  • Na oleji se solí ve velké hluboké pánvi restujte 5 minut kalamáry a krevety.
  • Vyndejte je, odložte stranou a ve výpeku postupně zarestujte červenou papriku, šalotku, česnek, tymián, rýži, mletou papriku a rajčata.
  • Paellu podlijte bílým vínem a vývarem.
  • Kalamáry rozprostřete zpět do pánve.
  • Směs je celá ponořená. Okořeňte ji šafránem, solí a pepřem.
  • Vařte na mírném plameni 10 minut.
  • Poté vyskládejte na povrch slávky a krevety a vše dopečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
  • Po upečení paellu nechte dotáhnout 5 minut pod alobalem. Ozdobte ji dílky citronu a nasekanou petrželkou.

Recepty na rychlé večeře plné chutí

Zdraví

Crema catalana - Katalánský krém

Foto: Jan Handrejch, Právo

Crema catalana

INGREDIENCE

  • 600 ml plnotučného mléka
  • špalíček skořice
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 75 g cukru krystal
  • 4 žloutky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 50 g třtinového cukru

POSTUP:

  • Pomeranč a citron oloupejte a slupky dejte vařit společně s 500 ml mléka a skořicí.
  • Při bodu varu přiklopte pokličkou a odstavte mimo plamen.
  • V dalším hrnci rozšlehejte žloutky s krystalovým cukrem a pomalu přes síto za stálého míchání přilijte aromatizované mléko.
  • Směs dejte vařit. Kukuřičný škrob smíchejte se zbytkem mléka a vlijte ke krému.
  • Jakmile krém začne tuhnout, stáhněte ho z plotny.
  • Krém rozmixujte ponorným mixérem a nalijte ho do misek, ty dejte chladit do lednice.
  •  Po vychladnutí posypejte třtinovým cukrem a flambovací pistolí zkaramelizujte povrch.

Reklama

Související témata:

Související články

Recepty na rychlé večeře plné chutí

Prázdniny skončily, děti se vrátily do školy, my do práce. Ve shonu často řešíme rodinné večeře objednanou pizzou či krajícem chleba. Tomáš Harašta...

Tradiční recepty z Krkonoš

Krkonošskou tradicí vás provede Jiří Švestka, Executive Chef hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. A něco moc dobrého ze svého moderního receptáře k tradičním...

Výběr článků

Načítám