Hlavní obsah

Šest důvodů špatného spánku a co dělat pro jeho zlepšení

Novinky, das

Kvalitní spánek je důležitý pro celý organismus a jeho regeneraci. Pokud vás sužuje dlouhodobá únava a pocit vyčerpání, je pravděpodobné, že kvalitního spánku máte nedostatek. Podívejte se s námi na nejčastější důvody, proč se tak děje a jak všechny tyto věci napravit.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní spánek je důležitý pro celý organismus a jeho regeneraci.

Článek

1. Večerní nadbytek světla

Lidé dnes již vědí, že nemají před spánkem hledět do mobilů, tabletů a dalších obrazovek. Problém ale může způsobovat i stropní světlo, a to zejména LED žárovky s bílým světlem.

„Výzkum publikovaný v časopise Journal of Clinical Endocrionology and Metabolism prokázal, že osvětlení místnosti může potlačit ospalost a produkci hormonu melatoninu až o 90 minut, což způsobuje kratší a lehčí spánek,” vysvětluje pro Daily Mail specialistka na spánek Olivia Arezzolová.

Bílé světlo v LED žárovkách totiž obsahuje tzv. modré světlo, které potlačuje tvorbu hormonu melatoninu. Řešením tak je vyměnit žárovky v bytě za ty, jež neobsahují bílé světlo, anebo si zakoupit brýle, jež chrání před paprsky modrého světla.

2. Pozor na budík

Pokud večer jdete pozdě spát a ráno sázíte na buzení budíkem, pak vězte, že si dopředu zaděláváte nejen na špatnou náladu po ránu. Vibrace alarmu vás mohou probudit v okamžiku hlubokého spánku, kdy dochází v organismu k celé řadě regeneračních procesů, které se v okamžiku zastaví a už se znovu nerozpohybují, ani když zůstanete v posteli a budete pokračovat ve spánku.

Vždy je tedy lepší chodit spát včas a budík nastavovat na co nejtišší tón s tím, že když budete mít dostatek spánku, obvykle se sami probudíte ještě před jeho zazvoněním.

A pokud už vás jednou budík probudí, pak vstaňte a nepokoušejte se o další spánek. Stejně nebude kvalitní, tudíž vám nedodá ani více energie, ani lepší náladu.

3. Dlouhá teplá sprcha těsně před spaním

Mezi nejčastější chyby, které lidé dělají v touze po lepším spánku, patří, že si dají těsně před spaním dlouhou teplou sprchu. „Přestože teplá voda uvolňuje svaly, po delší době také zvyšuje tělesnou teplotu těla, což má za následek, že poté dotyčný nemůže usnout hlubokým spánkem,” vysvětluje Arezzolová.

Bez hlubokého spánku ale nedochází k regeneračním procesům, člověk se tak cítí unavený, bez dostatku energie.

Zapomeňte tedy na dlouhé horké sprchy před spaním a raději vsaďte na vlažnou, krátkou sprchu hodinu před ulehnutím.

4. Práce pozdě v noci

Bohužel si stále velké procento lidí svou práci nosí i domů. Práce dlouho do noci ale vytváří nejen nerovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, ale také výrazně narušuje kvalitu spánku.

„Stimulace mozku do vysoce aktivní mozkové vlny alfa prodlužuje čas potřebný k tomu, aby upadl do hlubokého spánku,” vysvětluje odbornice.

V důsledku nedostatečného spánku si tak jedinec nemá šanci dostatečně odpočinout, ani zotavit svůj mozek z aktivit předchozího dne.

Pokud už si musíte domů nést práci, pak ji dokončete co nejdříve, abyste se ještě mohli věnovat relaxačním činnostem - popovídat si s protějškem, číst knihu, poslouchat hudbu apod.

5. Přemíra alkoholu před spánkem 

Pokud si každý večer dopřáváte před spaním nějakou tu sklenku alkoholu na vyčištění hlavy, pak mějte na mysli, že právě alkohol bude zřejmě moci za to, že se další den budete cítit více unaveni.

Hlavní složkou alkoholu je totiž cukr, který stimuluje podobně jako kofein a spánek po něm nemusí být vůbec tak hluboký, jak se na první pohled může zdát.

Mnohem lepší je dát si na noc sodu s limetkou či citronem. A pokud už se neobejdete bez sklenky vína, piva či tvrdého alkoholu, pak tak učiňte nejméně tři hodiny před spaním.

6. Strach požádat o odbornou pomoc

Nespavost a dlouhodobá únava je problém, se kterým se potýkají miliony lidí po celém světě. Ne vždy si člověk dokáže pomoci sám, mnohem lepší je se obrátit na skutečné odborníky, kteří dokážou odhalit pravou příčinu a najít řešení problému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám