Hlavní obsah

Spánkem ke štíhlosti aneb Jak dokáže osm hodin odpočinku změnit postavu

Novinky, lin

Spánek je spojován s mnoha benefity. Revitalizuje totiž nejen tělo, ale i duši. Nyní navíc vědci přišli s novým objevem - dodržováním kvalitního spánkového režimu se můžete vyhnout přibírání, naopak podpořit rýsování svalů. Ideální důvod, proč si o Vánocích přispat bez výčitek.

Foto: Profimedia.cz

Spánek není radno podceňovat.

Článek

Nová studie členů akademického časopisu Sleep opět prokázala, že kvalitní spánek je opravdu významným pomocníkem v hubnutí a nekvalitní tělu neprospívá. Mimo jiné při špatném spánku dochází k nárůstu stresového hormonu kortizolu o 37 % a tělo pak začne jako zdroje energie využívat svaly a ne cukry a tuky.

Výzkum společnosti Sporteluxe naopak naznačuje, že hluboký spánek pomáhá zvýšit růstový hormon, který je základem pro udržení svalové hmoty. Vedle toho vědci poukazují i na dlouhodobě známé benefity kvalitního spánku.

Patří mezi ně například to, že díky spánku vzrůstá hladina hormonu leptinu, díky kterému se cítíme plnější a dříve sytí, a snižuje se hladina hormonu ghrelinu, který naopak vyvolává chutě k jídlu. Každou hodinu, kdy spíme, navíc dochází ke spalování okolo 50 až 100 kalorií. A to už je pořádný důvod si dopřát zasloužený odpočinek, nemyslíte?

„Hubnutí vyžaduje spoustu energie, a pokud podceníte kvalitní 7 až 9hodinový spánek, může se to na něm negativně promítnout,“ vysvětluje vědec Charles Elder pro Daily Mail a dodává, že příliš dlouhý spánek už ale není zdravý a může nepříznivě ovlivnit vaši energii.

Reklama

Výběr článků

Načítám