Hlavní obsah

Senior daroval ledvinu nejlepšímu příteli, již potřetí mu tak zachránil život

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké přátelství mezi Donem Elliotem (68) a Kylem Brandtem (68) z Wisconsinu začalo před pětapadesáti lety v základní škole. Studovali na stejných školách, pracovali ve stejné firmě a posléze začali i bydlet blízko sebe. Během všech těch let se Kyle v podstatě stal pro Dona strážným andělem, jelikož mu v průběhu života hned třikrát zachránil život. Naposledy tím, že mu daroval svou ledvinu.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli selhání ledvin potřeboval transplantaci. Ilustrační foto

Článek

Poprvé Kyle zachránil život svému příteli ve dvanácti letech, když se topil v bazénu. Tehdy byl na skokanském můstku, když viděl svého kamaráda, jak se topí uprostřed bazénu. Okamžitě zareagoval tak, že zavolal na svého otce, který pro Dona skočil a zachránil ho.

Podruhé to bylo v roce 1972, když jim bylo dvacet a Don havaroval s motorkou v písečných dunách a přitom si zranil hlavu o železnou tyč. Tehdy Kyle svému příteli zastavil masivní krvácení na hlavě a jel do nejbližšího města, odkud zavolal záchranou službu.

Potřetí se tak stalo přede dvěma měsíci, když Donovi selhaly ledviny kvůli genetickému onemocnění a nutně potřeboval transplantaci ledviny.

Kolaps ledvin mu zjistil lékař náhodou, život mu usnadňuje domácí dialýza

Zdraví

Polycystické onemocnění ledvin bylo Donovi diagnostikováno v roce 1987. Jedná se o genetickou poruchu způsobující, že v ledvinách rostou cysty naplněné tekutinou, které když změní tvar, mohou snížit funkci ledvin a do budoucna mohou vést i k selhání ledvin.

Donův otec měl stejné onemocnění, stejně tak jeho babička a dva z pěti strýců.  Don tedy o riziku věděl, nicméně dlouhá léta neměl žádné příznaky, kromě rostoucího břicha, což bylo způsobeno růstem ledvin. Až v 36 letech při cvičení v posilovně pocítil velkou slabost. Lékař mu následně naměřil velmi vysoký tlak. Když pak lékaři sdělil svou rodinnou anamnézu, lékař mu okamžitě udělal ultrazvuk, který odhalil zvětšené ledviny a cysty v nich.

Don své onemocnění dlouhá léta zvládat dobře, až na konci roku 2018 mu začaly selhávat ledviny a lékaři ho připravovali na potřebnou transplantaci. Když se tak stalo, byl Don zařazen na čekací listinu na transplantaci ledviny od zemřelých dárců.

Dva tisíce nemocných u nás každý rok čekají na transplantaci orgánů

Zdraví

Jakmile se to dozvěděl Kyle, vůbec neváhal a okamžitě se nechal otestovat, zda by se sám mohl stát dárcem ledviny. Don a jeho žena si to zprvu nepřáli, nechtěli, aby Kyle kvůli Donovi podstupoval jakékoli riziko, nicméně Kyle trval na svém a test podstoupil. Když zjistil, že test dopadl dobře a on se může stát dárcem Donovy ledviny, připravil se svou ženou pro něj překvapení. Místo dárku k narozeninám jeho ženy jí dali obálku se vzkazem, na kterém bylo napsáno: „Omlouváme se, ale jediný dar, který pro tebe máme k narozeninám, je ledvina.”

Transplantace byla původně naplánována na březen 2019, ale protože Donovi zátěžové testy nebyly dobré, byla přesunuta na pozdější termín. Následně lékaři zjistili, že má Done ucpanou jednu ze srdečních tepen, a transplantaci nedoporučili do té doby, než u něj lékaři provedou srdeční bypass (lékaři připojí tepnu z jiné části těla k zablokované srdeční tepně a obejdou tak ucpané místo). Nakonec lékaři museli Donovi provést trojitý bypass. Během zotavování po operaci docházel na dialýzu.

V sedmnácti mu začaly selhávat ledviny, má jen 5% naději na úspěšnou léčbu

Zdraví

Transplantace byla poté naplánována na 23. října 2019 a tentokrát už k ní došlo. Oba muži operaci zvládli dobře a bez větších potíží zvládli i následnou rekonvalescenci. Svůj příběh zveřejnili, aby povzbudili další lidi, aby se nebáli stát se dárci orgánů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám