Hlavní obsah

S náladou si poradí i některé potraviny

Právo, mb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud nás občas trápí lehká deprese, bezdůvodný strach, případně poruchy spánku, nemusí být jediným řešením léky. Zkusme se zamyslet třeba nad tím, zda jíme dost zakysaných mléčných výrobků, vajíček a kuřecího nebo krůtího masa. Nebo také sóji, ovesných vloček, případně dýňových a slunečnicových semínek.

Foto: archiv Resortu Valachy

Jaroslav Dušek je tradičním hostem Týdne kultury na Valašsku, jeho představení bývají vyprodána.

Článek

Obsahují totiž - kromě jiného - aminokyselinu tryptofan. Její nedostatek může vyvolat právě zmíněné potíže.

Tryptofan je nejen výchozí složkou pro tvorbu mozkového přenašeče serotoninu, který přináší pohodu a dobrou náladu, ale dodá tělu i melatonin. Ten je zase nezbytný pro zajištění kvalitního spánku, biorytmů a duševní rovnováhy.

Tryptofan nám může pomoci i v tom, abychom se zbavili vnitřního napětí, neklidu nebo úzkosti. Někdy dokáže mírnit abstinenční příznaky při odvykání kouření, alkoholu a jiných závislostech, jako je třeba chronické přejídání.

S konzumací masa a vůbec živočišných proteinů to však nesmíme přehánět Jinak v těle vzniká nežádoucí toxický odpad a současně se zhoršuje dostupnost samotného tryptofanu.

Reklama

Související články

Vitamín B12 napomáhá při léčbě depresí

Vitamíny skupiny B hrají významnou roli při léčbě depresivních onemocnění, která se běžně léčí antidepresivy. Finští lékaři nedávno zjistili, že úspěšnost...

Depresi musíme brát vážně

Onemocnění nás může zasáhnout v jakémkoli věku. Nikdo proti němu není imunní. Dlouhou dobu se také věřilo, že děti deprese nemají a že jimi ani trpět nemohou....

Výběr článků

Načítám