Hlavní obsah

Vitamín B12 napomáhá při léčbě depresí

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HELSINKY

Vitamíny skupiny B hrají významnou roli při léčbě depresivních onemocnění, která se běžně léčí antidepresivy. Finští lékaři nedávno zjistili, že úspěšnost léčby pilulkami je závislá na výši hladiny vitaminu B12 v těle pacienta.

Foto: České centrum
Článek

"Opravdu naše studie potvrzuje, že vyšší hladina vitaminu B12 zvyšuje účinek antidepresiv," prohlásil vedoucí výzkumu, doktor Jukka Hintikka z Univerzity v Kuopio.

S vitamíny se snižuje účinnost léčby

Vědci tvrdí, že tento objev způsobil velký převrat v léčbě depresí. Hlavně na roli vitaminů, které by se mohly stát podpůrným potravinovým doplňkem při depresích. Několik starších studií sice prokázalo, že lidé trpící depresemi mají v těle málo vitaminu B12 i jiných vitaminů skupiny B, ale nebyly dostatečně přesvědčivé.  

Teprve studie doktora Hintikky prokázala, že na antidepresiva nejlépe reagovali lidé s nejvyšší hladinou vitaminu B12 v krvi. Se snižujícím se množstvím tohoto vitaminu se výsledky léčby zhoršovaly, přičemž Hintikkův výzkumný tým bral v úvahu také věk, pohlaví, trvání deprese, kuřácké návyky a závažnost depresivního onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Depresivní matky mají agresivní potomky

Ženy, které po porodu trpěly depresemi zvanými "baby blues", by měly počítat s tím, že se u jejich dětí může později objevit zvýšená agresivita, tvrdí angličtí...

Výběr článků

Načítám