Hlavní obsah

Rozmarýn obohatí pokrmy o zajímavou chuť i vůni

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Intenzívní vůně rozmarýnu dokáže prozářit i pokrm, který by bez bylinek působil fádně. Podívejte se s námi na jeho využití nejen v kuchyni. Zkuste se inspirovat i našimi recepty, jež tentokrát připravil šéfkuchař pražské restaurace Nola Lukáš Drápela.

Foto: Profimedia.cz

Rozmarýn lékařský

Článek

Rozmarýn lékařský, nazývaný též rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis), patří mezi bylinky, na které se můžeme spolehnout, pokud nás někdo začaruje. Působí totiž proti černé magii, stačí rozložit pár větviček pod postel. V lidovém léčitelství byl známý jako mořská rosa, a to díky latinskému názvu. Babky kořenářky ho spojovaly s láskou a smrtí.

Díky obsahu vitamínů a minerálů, mezi které patří vitamín A, C, thiamin, riboflavin, kyselina listová, flavonoidy, diterpenové hořčiny či prvky jako železo, hořčík, fosfor, zinek a měď, má kromě odhánění zlých mocností i mnohem obyčejnější léčivé účinky.

Léčí potíže dýchacích cest, posiluje paměť, působí antisepticky, zlepšuje průtok krve, zlepšuje činnost mozku, pomáhá proti stresu a úzkosti. Jeho antibakteriální schopnosti čistí vlasy a posilují jejich růst, zabraňují svědění a ničí lupy.

Jak se užívá

Začněme u posledně jmenovaného problému, u vlasů. Zalijte pár větviček rozmarýnu horkou vodou, nechte čtvrt hodiny louhovat a nálevem pak opláchněte hlavu. Do pokožky také můžete vmasírovat rozmarýnový olej. Prodává ho například Saloos, můžete si jej i sami vyrobit: stačí ponořit několik větviček do olivového oleje a nechat je dva týdny louhovat na tmavém místě.

Olej lze užívat i vnitřně, ráno spolknout lžičku. Posílí to imunitu, upraví trávení, pomůže i při žlučníkových potížích.

Také ho můžeme kápnout do vody k inhalaci při rýmě a kašli nebo jím mazat suchou kůži či ekzémy. Nejdřív ovšem vyzkoušejte namazat malý kousek kůže na předloktí, abyste předešli možné alergické reakci.

Druhou formou užívání je čaj. Přelijte 2 čajové lžičky sušeného rozmarýnu šálkem horké vody. Nechte louhovat pět minut a čaj pijte dvakrát až třikrát denně. Díky tomu se zlepší trávení, odlehne při kašli a také se upraví hladina cukru v krvi. Kromě toho rozmarýnový čaj zapůsobí na všechny dříve vyjmenované neduhy.

Radost v kuchyni

  • Rozmarýnek patří mezi nejaromatičtější bylinky. Proto ho dávkujeme velmi opatrně. Pokud to s ním však nepřeženeme, získáme pokrmy se zajímavou, báječnou vůní a chutí.
  • Výborně se hodí například na brambory či do těstovin.
  • Neztratí se ani v salátech.
  • Můžeme ho použít pod maso i k rybám, k drůbeži.
  • Hodí se do směsi provensálského koření.
  • Příjemné spojení vytvářejí rajčata, rozmarýn a česnek, ať už v těstovinách, či v polévce.
  • Kulinární dobrodruzi v současnosti propagují i rozmarýnovou zmrzlinu. Ozvláštní limonády, citronády i alkoholické koktejly.
  • Největší kouzla však dokáže s jehněčím a skopovým. Tam ho můžeme přidat mnohem víc než do jiných jídel. Zvláště v kombinaci s česnekem tak vyrobíme přímo božský pokrm.
Pečené bylinkové brambory s kozím sýrem
Suroviny: 4 středně velké brambory, 200 g kozího sýra, větvička rozmarýnu, pažitka, sůl, pepř, olivový olej, salát
Postup: Brambory vydrhneme kartáčkem a nakrájíme je na velmi tenké plátky. Ty namočíme do studené osolené vody a necháme chvíli odležet. Brambory osušíme a srovnáme na plech vyložený pečicím papírem, posypeme nadrobno nasekaným rozmarýnem, zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme.Plátky brambor přikryjeme druhou vrstvou pečicího papíru a zatížíme druhým plechem. Pečeme je v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Mezitím obalíme kozí sýr v nadrobno nasekané pažitce. Upečené plátky brambor přendáme na talíř, položíme na ně sýr a dozdobíme snítkou pažitky, kouskem salátu a zakápneme olivovým olejem.
Panenka uzená rozmarýnem s batátovým pyré
Suroviny: 800 g vepřové panenky, svazek rozmarýnu, 2 větší sladké brambory batáty, 4 menší stroužky česneku, 80 g cibule, šťáva z limetky, 12 brambor grenaille (malé brambůrky, které se neloupají, vaří se a pečou vcelku), sůl, pepř, na dochucení a ozdobu mladé hráškové lusky a ředkvičky
Postup: Maso očistíme, osolíme, opepříme a posypeme nadrobno nasekaným rozmarýnem. Poté ho na pánvi opečeme ze všech stran. Dno staršího hrnce pokryjeme do výšky asi 5 cm větvičkami rozmarýnu, které jsme předtím na půl hodiny namočili do vody. Na ně pak položíme opečenou panenku, hrnec přiklopíme pokličkou a na mírném plameni pomalu udíme přibližně 5 minut tak, aby vnitřní teplota masa dosáhla přibližně 60 °C.Nahrubo nakrájené batáty, cibuli a česnek nasypeme do zapékací mísy, zakápneme šťávou z limetky a pečeme pod pokličkou v troubě předehřáté na 160 °C, dokud zelenina nezměkne (přibližně 35 minut). Upečenou zeleninu rozmixujeme do hladkého pyré, které dochutíme solí a pepřem, případně limetovou šťávou.Brambory grenaille omyjeme, nakrájíme na hrubé plátky, ponoříme je do zahřátého olivového oleje se stroužkem česneku a větvičkou rozmarýnu a na mírném plameni pomalu konfitujeme do změknutí. Batátové pyré, konfitované grenaille a vepřovou panenku naaranžujeme na talíř a dozdobíme hráškovými lusky a ředkvičkami.
Ball tip s restovanou zeleninou a rozmarýnem
Suroviny: 4 steaky z vyzrálého hovězího masa, ideálně ball tip - špička ořechu, kterou najdeme na hovězí zadní kýtě (800 g až 1 kg), 200 g cherry rajčátek, 200 g krémových žampiónů, 200 g cukety, 2 červené cibule, 4 snítky rozmarýnu, sůl, hrubozrnná sůl, pepřOmáčka demi-glace: 3 kg hovězích kostí, 100 ml oleje, 400 g celeru, 400 g cibule, 400 g mrkve, půl paličky česneku, 80 g rajčatového protlaku, 3 l vody, 1/2 l červeného vína, 2 snítky tymiánu, pár bobkových listů, svazek plocholisté petržele, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, sůl
Postup: Den dopředu začneme s výrobou omáčky demi-glace. Omytou zeleninu nakrájíme na větší kousky a spolu s nasekanými kostmi ji orestujeme na oleji dozlatova. (Kosti můžeme také zvlášť upéct v troubě, takový postup je tradičnější.)Do hrnce přidáme koření, bylinky a rajský protlak, krátce orestujeme, zalijeme červeným vínem a vodou (tak, aby bylo vše ponořené) a pomalu pod bodem varu vaříme šest hodin a více (pro dosažení perfektního výsledku je ideální táhnout klidně i 24 hodin). Získáme vývar, který scedíme přes jemné síto a ve studené lázni zchladíme. Poté z jeho povrchu sebereme tuk. Na závěr dáme vývar znovu táhnout, a to alespoň na 4 hodiny (průběžně sbíráme z jeho povrchu pěnu), dokud se nezredukuje do husté konzistence.Maso očistíme, osolíme, opepříme a posypeme nadrobno nasekaným rozmarýnem. Opečeme ho na pánvi ze všech stran, poté ho přesuneme do trouby předehřáté na 160 °C, kde ho pečeme přibližně 12 minut, dokud nebude jeho vnitřní teplota kolem 50 °C.Mezitím nakrájíme rajčata, žampióny, cuketu a cibuli nahrubo, vše orestujeme na pánvi na olivovém oleji, přidáme snítku rozmarýnu, osolíme a opepříme. Jakmile je vše připravené, každý steak nakrájíme na tři kusy, naaranžujeme na talíř spolu se zeleninou, přidáme omáčku a před podáváním osolíme hrubozrnnou solí.
Čokoládový parfait
Suroviny: 80 ml mléka, 80 ml smetany, 140 g mléčné čokolády, 40 g cukru, 4 žloutky, 8 g želatinyRozmarýnový med: 80 g cukru, 40 ml vody, snítka rozmarýnuRozmarýnová hlína: 160 g hladké mouky, 92 g másla, 100 g cukru krupice, 20 g kakaa, sušený rozmarýn na špičku nože
Postup: V hrnci zahřejeme mléko se smetanou a rozpustíme v nich mléčnou čokoládu. Nesmí se vařit. Do tekutiny zašleháme cukr a žloutky, přidáme želatinu a vše opatrně spojíme dohromady. Směs nalijeme do silikonové formy (třeba na muffiny) a necháme zmrazit (min. 4 hodiny).Připravíme rozmarýnový med a hlínu. Med získáme rozpuštěním cukru ve vodě, do které poté přidáme pár lístků rozmarýnu. Vše rozmixujeme a zchladíme. Rozmarýnovou hlínu vytvoříme tak, že promícháme hladkou mouku s povoleným máslem, cukrem, kakaem a sušeným rozmarýnem (množství tak na špičku nože). Vzniklou směs rozdrobíme na plech vyložený pečicím papírem a sušíme přibližně 30 minut v troubě při 150 °C.Zmražený čokoládový parfait vyklopíme z formy na talíř, dozdobíme rozmarýnovým medem a rozmarýnovou hlínou a podáváme.Parfait je šlehaný dezert, často mražený. V moderní kuchyni se objevují i slané pokrmy, nazývané parfait, například jemné paštiky.

Reklama

Související články

Čtyři recepty na netradiční špízy

Hledáte rozmanitost chutí? Najdete ji na špejli či jehle. Čtyři recepty na báječné špízy vám dnes nabízí šéfkuchař restaurace Počernického pivovaru Dominik...

Jak chutná Ázerbájdžán

Některá jídla typická pro Ázerbájdžán určitě znáte, jsou mezi nimi například pilaf (plov), šašlik nebo kebab. Další čtyři recepty vám představí šéfkuchař Ogtay...

Výběr článků

Načítám