Hlavní obsah

Mateřídouška dodá pokrmům báječnou, jemnou vůni

Právo, Vendula Presserová

Latinský název Thymus serpyllum napovídá, že mateřídouška úzkolistá je druhem tymiánu. S tymiánem obecným má mnoho společného, přece jen však každou z těchto bylinek odlišují některá specifika. Podívejte se s námi, jak ji využít v kuchyni. Šéfkuchař Petr Svoreň z restaurací Podbělka a Vyhlídka v Dolní Moravě pro vás navíc připravil bylinkové recepty, v nichž hraje hlavní roli právě mateřídouška.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mateřídouška

Článek

Čaj pro radost

Řecké slovo „thymos“ znamená sílu, mužnost. Už vojáci v antice před bojem využívali koupele s tymiánem a mateřídouškou, aby dodali tělu sílu. Jistě šlo i o odvahu, povzbudivý vliv těchto bylin na psychiku tu určitě sehrával významnou roli.

Do oblasti psychiky míří také hlavní působení mateřídoušky. Čaj z jejích lístků a květů dokáže navodit duševní pohodu, pocit svěžesti, radosti. Pomáhá také proti kašli a zklidňuje žaludek. Ostatně, i to souvisí s duševním rozpoložením. Vždyť nemoci žaludku, od pocitů nervozity až k vředům, bývají důsledkem stresu, obav, depresí.

S tymiánem má společné antiseptické účinky. Podobně jako odvar z tymiánu tak i čaj z mateřídoušky dezinfikuje ústní dutinu a hojí různá poranění, afty, dásně i zubní váčky. Podporuje také trávení, může se stát účinnou součástí léčby nemocí z nachlazení. Odvar hojí také pleť trápenou akné i další kožní nemoci.

Pozor, je chráněná

Mateřídouška dříve rostla velmi hojně, dnes se s jejími světle fialovými kvítky setkáváme už méně často. Obvykle zavoní na slunných a kamenitých místech s dostatkem vápencové nebo suché půdy, na lesních pasekách, na vřesovištích a po dostatečně prosluněných okrajích lesů.

Ve volné přírodě je zakázáno ji sbírat, ideální je získat v dobrém zahradnictví sazeničky a pěstovat si ji v truhlíku či na skalce.

Voňavá kuchyně

  • Kvítky i lístečky mateřídoušky jsou silně aromatické, proto s nimi pracujeme velmi opatrně. V malém množství dodají pokrmům báječnou, jemnou vůni.
  • Hodí se například k ochucení bylinkového másla, které pak podáváme k pečivu i pečené drůbeži či k rybám.
  • Dobře dochutí také smetanové omáčky k těstovinám.
  • Zajímavé experimenty se nabízejí ve sladkých pokrmech, v dezertech s ovocem.
  • Vynikající je kombinace s čokoládou, například v domácích čokoládových pralinkách vytváří mateřídouška v harmonii s kakaovou složkou naprosto jedinečnou chuť a vůni.

Naše tipy

Květy a lístky této bylinky sbíráme v době květu nejlépe po poledni, za slunečného počasí, kdy se nejvíce rozvíjejí aromatické silice.

Nať se seřezává asi 5 cm nad zemí. Suší se na sítech ve slabých vrstvách, ne na přímém slunci. Teplota by neměla překročit 35 °C.

Mateřídouškový olej

Čerstvě natrhané kvítky a lístečky nasypeme volně do láhve a zalijeme panenským olivovým olejem tak, aby hladina sahala asi tři centimetry nad bylinky. Necháme stát 14 dní na teplém místě.

Jako lék poslouží mateřídouškový olej například při kašli a bolesti v krku anebo k natírání pokožky. Je vhodný i k masážím pro pacienty po mrtvici, při obrně, svalových potížích i na proleženiny.

Zázračný polštářek

Polštářek naplněný směsí sušených bylinek pomáhá při rýmě, zánětech dutin i trojklanného nervu. Směs se skládá z mateřídoušky, řebříčku a heřmánku.

Čaj proti kašli i pro klidné spaní

Čajová lžička sušené natě se zalije šálkem vroucí vody a nechá se 15 min. louhovat. Popíjí se 2–3x denně při nemocech z nachlazení nebo před usnutím pro klidný spánek. Sladí se medem.

Mateřídouškové máslo
Suroviny: 1 l smetany 33%, 3 lžičky čerstvých nebo 1 lžička sušených lístků mateřídoušky, sůl a pepř podle chuti
Postup: V hrnci zahřejeme smetanu, přidáme bylinky a mírně táhneme 30 minut. Pak smetanu necháme dobře vychladit. Přelijeme přes sítko.Nalijeme do šlehače na šlehačku (mixer s násadou) a pomalu šleháme. Nejdříve se nám udělá šlehačka, která se pomalu začne měnit v granulky másla. Když se máslo odpojí úplně od zbytku tekutiny, celý obsah nalijeme do utěrky vložené do sítka. Necháme vykapat a tvarujeme do požadovaného tvaru. Skvěle chutná s čerstvým chlebem.
Pstruh pošírovaný v mateřídouškovém másle a květákové pyré
Suroviny: 8 filetů z čerstvého pstruha, 200 g mateřídouškového másla, 800 g květáku, 100 g pórku, 500 ml smetany, 1 citrón, 40 g másla, sůl, pepř
Postup: Očistěný květák rozebereme na růžičky. Pórek nakrájíme a orestujeme na másle, přidáme květák a zalijeme smetanou. Rozvaříme a rozmixujeme, přidáme máslo, dochutíme solí, pepřem a citrónem. Mateřídouškové máslo rozehřejeme na teplotu 80 °C, vložíme do něj filátka pstruha a pošírujeme 5 minut.
Vejce na hniličku
Suroviny: mladý špenát, bio tvaroh, mateřídouškové máslo, 4 vejce, 500 g čerstvých listů špenátu, 50 g šalotky, 20 g másla, 200 g tvarohu (nejlépe bio, z farmy), 50 g smetany, 4 lžíce olivového oleje, mateřídouškové máslo, sůl, pepř podle chuti
Postup: Tvaroh vyšleháme se smetanou, dochutíme solí, eventuálně bylinkami. Šalotku orestujeme na másle, přidáme špenát a jen lehounce ho necháme zkřehnout. Do skleničky vložíme potravinovou fólii, do ní rozklepneme vejce. Vytvoříme balíček, ten uzavřeme. V hrnci přivedeme vodu k varu, pak stáhneme teplotu na minimum. Do vody vložíme balíčky s vejci a při mírném klokotu vaříme 3-4 minuty. Na předehřátý talíř navrstvíme špenát, na něj oříšek mateřídouškového másla (máme ho hotové z předchozího receptu) a navrch položíme vejce vybalené z fólie. Porce dochutíme nočky šlehaného tvarohu.
Bramborové šišky v opražené mateřídouškové strouhance, povidla, zakysaná smetana
Suroviny: 1 kg brambor, 170 g krupice, 170 g hrubé mouky, 20 g bramborového škrobu, 3 vejce, špetka soli, 1 sáček černého čaje, šálek povidel, 150 ml zakysané smetany, 50 ml šlehačky, šálek strouhanky, sůl, cukr moučka dle chuti, mateřídouškové máslo
Postup: Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Brambory pomeleme a přidáme krupici, mouku, škrob, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Utvoříme šišky a dáme je vařit do vroucí osolené vody na 15 minut, poté je scedíme.Šlehačku ušleháme a vmícháme ji do zakysané smetany, můžeme přisladit. Povidla naředíme trochou černého čaje a rozmícháme je na krém. Na mateřídouškovém másle orestujeme strouhanku. V této strouhance obalíme šišky, které předtím potřeme mateřídouškovým máslem. Šišky obalené ve strouhance rozložíme na předehřátý talíř a ozdobíme je povidly, zakysanou smetanou a moučkovým cukrem.

Reklama

Související články

Čtyři recepty na netradiční špízy

Hledáte rozmanitost chutí? Najdete ji na špejli či jehle. Čtyři recepty na báječné špízy vám dnes nabízí šéfkuchař restaurace Počernického pivovaru Dominik...

Jak chutná Ázerbájdžán

Některá jídla typická pro Ázerbájdžán určitě znáte, jsou mezi nimi například pilaf (plov), šašlik nebo kebab. Další čtyři recepty vám představí šéfkuchař Ogtay...

Chřestová sezóna je v plném proudu

Chřest je často označován za královskou zeleninu, a to zcela oprávněně - nejen pro svou lahodnou chuť, ale také pro své afrodiziakální a dietické účinky. Díky...

Výběr článků

Načítám