Hlavní obsah

Proč někteří lidé nemohou vůbec alkohol, zatímco jiným nevadí ani větší množství

Novinky, das

Možná to také znáte, zatímco vám je často špatně po pouhé skleničce alkoholu, mnozí jiní vypijí víc než vy, a vůbec nic jim není. Podle londýnské alergoložky Rubaiyaty Haquehové je to často dáno chybnou funkcí zažívacího systému.

Foto: Profimedia.cz

Některým lidem k nevolnosti po alkoholu stačí velmi málo.

Článek

Jedná se o chybějící enzym v játrech tzv. aldehyddehydrogenázu, jež se podílí na metabolismu alkoholu. Pokud v těle chybí, tak se při konzumaci alkoholu začne v těle hromadit toxická látka tzv. acetaldehyd, který způsobuje nevolnosti, bolest hlavy, ale i bušení srdce či zarudlý obličej a krk.

Další problémy může způsobit nesnášenlivost některých látek obsažených v alkoholických nápojích. Tento problém se často týká žen a některých druhů vín.

„Lidé se často domnívají, že se jedná o alergii, ale alergie na alkohol ve skutečnosti neexistuje. Molekuly alkoholu jsou příliš malé na to, aby je imunitní systém rozpoznal a vyvolal alergickou reakci,” vysvětluje pro Daily Mail Rubaiyata Haqueová.

Britové vyvinuli náhražku alkoholu. Slibují opojení bez kocoviny

Evropa

Nesnášenlivost je často spjata s problémy trávicího systému nebo přímo játry. U vína jsou látkami, které způsobují potíže, siřičitany, které jsou v některých vínech obsaženy v poměrně vysokém množství. Oblíbená suchá bílá vína jich např. obsahují až dvakrát více než běžná červená vína. Dezertní vína jich mají ještě více. Mnohem méně jich naopak mají bio vína.

Nesnášenlivost na různé látky se přitom může vytvořit kdykoliv v průběhu života. Kromě siřičitanů mohou některým lidem vadit i bílkoviny obsažené v hroznovém víně nebo třísloviny (enzymy přidávané k fermentaci) či další přísady. Někdy může vadit i malé množství kvasinek.

Proč někteří lidé mohou vypít velké množství alkoholu, a přitom netrpí nevolnostmi jako jiní? 

Určitou roli zde může sehrát velikost těla, protože čím jste větší, tím více jaterních enzymů alkohol rozkládá a rychle je odvádí z těla. Někteří lidé mají navíc sami o sobě těchto enzymů více, obvykle tomu tak je u pravidelných konzumentů alkoholu.

„Pokud pijeme v průběhu let více a více alkoholu, játra produkují i více enzymů, aby zvládla množství alkoholu zpracovat, proto pravidelní pijáci vydrží víc,” upozorňuje alergoložka.

Jen měsíc bez alkoholu a zlepší se vám paměť, plodnost a zhubnete

Zdraví

Navíc mnozí z těchto lidí mají ve svém těle i více tzv. proteinu FGF21 produkovaného játry, který se podílí na regulaci chuti k jídlu. Studie prokázaly, že osoby s vysokou hladinou tohoto proteinu mají i zvýšenou chuť na alkohol.

Vědci prozatím přesně neví, proč dochází k rozdílným reakcím na tyto bílkoviny, ale předpokládá se, že je to způsobeno rozdíly v neuronových drahách, které hledají odměnu v mozku.

Alkohol může zhoršit další alergie

Jak ukazují mnohé studie, alkohol může významně zhoršit průběh i dalších např. potravinových alergií.

I když alkohol potlačuje obranyschopnost organismu proti infekcím, zároveň podporuje zvýšené uvolňování histaminu, látky produkované imunitním systémem, která zaplavuje tělo během alergické reakce.

Před očkováním proti covidu ani po něm by lidé neměli pít alkohol

Koronavirus

Vyplavování histaminu do těla v mírnější formě se může projevit zarudnutím v obličeji či zarudnutím nosu, což je způsobeno rozšířením cév. Pokud k tomuto stavu dojde u alergiků, je větší pravděpodobnost, že posléze zdravotní stav dotyčného ještě zhorší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám