Hlavní obsah

Když se ze svátečního popíjení stane závislost

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční svátky, ale také oslavy příchodu Nového roku jsou často spjaté nejen s dobrým jídlem, ale také četnými přípitky. Tento rok byl navíc plný výzev a alkohol se tak může zdát jako krátkodobý únik z reality. Jak ale poznat, že se z občasného popíjení stal nezdravý návyk, který může hraničit s alkoholismem?

Foto: Profimedia.cz

Z příležitostné skleničky se může vyklubat závislost.

Článek

„Pandemie vede k významnému nárůstu užívání alkoholu vzhledem k rostoucím úzkostem ze smrti, strachu z onemocnění koronavirem či nejistoty ohledně finanční situace,“ říká psychiatrička Ayana Jordanová pro Huffingtonpost a dodává, že svátky nárůst požívání alkoholu ještě umocňují. „Pití alkoholu je společenská událost. Lidé ale také pijí o samotě, aby zvládli svoji situaci,“ říká. Jak poznat, že vám pití přerůstá přes hlavu?

Máte pocit, že bez alkoholu si nemůžete užívat

Pokud máte pocit, že se dokážete dostat do nálady jen prostřednictvím několika skleniček, pravděpodobně máte co do činění s alkoholismem. „Někteří jedinci možná nepijí každý den, ale mohou si procházet fyzickou závislostí na alkoholu v průběhu svátků, což je stejně nebezpečné,” uvedla Ayana Jordanová.

Bez alkoholu nedokážete fungovat

Někteří lidé vnímají alkohol jako svoji rutinu. „Najednou pak zjistí, že nejsou schopni vykonávat běžné činnosti bez užití alkoholu,“ říká Ayana Jordanová. Výstražným znamením je pak například každodenní sklenička při obědě nebo večeři. Pokud si ji neumíte odpustit, pak je na čase svůj problém začít řešit.

Proč jsou závislosti pro ženy nebezpečnější

Zdraví

Drink jako únik z reality

Pokud na vás dolehly starosti s pandemií a minimum sociálního kontaktu, pak věřte, že nejste sami. V případě, že tyto problémy ale řešíte alkoholem, pak se dostáváte do začarovaného kruhu, ze kterého je velmi obtížné se dostat.

„Existuje spousta aktivit, které dokážou vyvolat endorfiny a dostat tak naše hormonální výkyvy pod kontrolu. Vyzkoušejte například hry, procházky nebo milostné aktivity,“ radí Jordanová.

Pití před večírkem

Dalším výstražným znamením je, pokud máte potřebu pít alkohol ještě před návštěvou příbuzných nebo přátel. V případě, že již docházíte na akci v lehkém alkoholovém oparu, pak je za pět minut dvanáct a je potřeba závislost ihned řešit.

Doma alkohol schováváte a problémy s pitím popíráte

Jedním s klasických příznaků alkoholismu je potřeba schovávat otevřené ale i zavřené láhve s alkoholem. Dalším je pak například to, pokud si alkohol naléváte do hrnečku místo klasické skleničky se stopkou v domnění, že to vaše okolí nepozná.

Varovným signálem je pak také to, když se tomuto tématu vyhýbáte nebo své problémy zapíráte.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám