Hlavní obsah

Proč je vitamin C hůře vstřebatelný a jak to lze zlepšit

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vitamin C je jedním ze základních prvků výživy. Pokud máme správně nastavený pestrý jídelníček, jeho nedostatkem trpět nemusíme, ale tak úplně snadné to není. Vitamin C je extrémně citlivý na teplotu a na oxidaci světlem a kyslíkem, tudíž při zpracování ovoce i zeleniny dochází k jeho velkým ztrátám. Proto je mnohdy nutné ho zejména v zimních měsících doplňovat.

Foto: Profimedia.cz

Vstřebatelnost vitaminu C může být různá.

Článek

Bohužel ani s výběrem doplňků stravy s vitaminem C to není tak snadné, jak se může na první pohled znát. Více než obsažené množství vitaminu je totiž důležitá jeho vstřebatelnost.

Jde o to, že transportní molekuly ve střevní stěně, které mají za úkol přenášet vitamin C do krve, mají jen omezenou kapacitu, která se stoupající podanou dávkou klesá.

Pokud tedy trpíte nedostatkem vitaminu C a zvolíte běžný doplněk stravy, snadno se stane, že přesto, že jej sníte velké množství (nad 400 mg), nepromítne se to do potřebného navýšení plazmatické hladiny, tedy ho zůstane v organismu mnohem menší množství. Místo toho, aby se vitamin vstřebal, vyplaví se z těla ven.

Vitamin C nepodporuje jen imunitu, pomáhá také proti únavě a vyčerpání

Zdraví

I z tohoto důvodu hledali vědci poměrně dlouho způsob, jak zvýšit vstřebatelnost tohoto vitaminu, aniž by došlo k přetížení transportních molekul ve střevě. A ukázalo se, že tím nejsnadnějším způsobem je zařídit, aby se i vitamin C vstřebával ne jako všechny ostatní látky rozpustné ve vodě skrz střevní stěnu do krve, ale jako látky s vysokým stupněm lipofility, tedy látky rozpustné v tucích, u kterých dochází ke vstřebání skrz lymfatický systém.

Má to několik výhod: tímto způsobem se může nejen vstřebat výrazně vyšší množství podané látky, ale také obejít efekt prvního průchodu játry, který snižuje při vstřebávání do krve biologickou dostupnost léčiv.

Aby tedy došlo k maximálnímu využití vitaminu C, začaly se vyvíjet lékové formy, které umožňují i hydrofilním látkám, jako je vitamin C, vstřebávání lymfatickým systémem. Nejdéle používaným způsobem je obalení účinné látky miniaturními kapénkami tuku, které ji nepustí do přímého kontaktu se sliznicí, nicméně když už se dostane ke správné buňce, pronikne do ní mnohem lépe. Jedná se o liposomální formu vstřebávání.

Jak se nejlépe připravit na období viróz a nachlazení

Zdraví

Pokud tedy sáhnete po liposomálním céčku, jeho efekt pocítíte nejen mnohem více, ale také výrazně rychleji, než je tomu u jiných forem tohoto vitaminu.

Infuze vitaminu C

Dalším způsobem, jak lze vitamin C do těla dostat v maximální dávce a dobře vstřebatelný, je pomocí nitrožilní infuze, díky níž vysoká koncentrace vitaminu v těle vydrží až 6 hodin.

Jedná se ale o poměrně drahou záležitost. A jako je tomu u všeho, i zde může nastat předávkování. Je tedy vždy lepší ji podstupovat až na základě znalosti skutečné hladiny vitaminu v těle, a tedy pod dohledem odborníků, kteří dokážou i správně určit potřebnou frekvenci a intenzitu samotných infuzí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám