Hlavní obsah

Přibíráte v karanténě? Nestresujte se a změňte návyky

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období pandemie a nucená karanténa udělaly většině lidí čáru přes rozpočet. Kromě ekonomických ztrát se potýkáme i s nechtěným přírůstkem na váze, který vede k prohlubování úzkosti či deprese ze současného stavu. Proč je důležité respektovat potřeby svého těla a jak se z celé situace nezbláznit?

Foto: Profimedia.cz

Karanténa se může podepsat na vaší váze.

Článek

V současné době čelíme mnohým stresovým faktorům. Nezaměstnanost stoupá, nemocnice jsou přetížené, finanční rezervy pomalu, ale jistě mizí. To poslední, co chceme řešit, je přibírání na váze a deformování postavy, přesto je tomu tak.

Strach z nárůstu hmotnosti je odrazem toho, jakým způsobem naše společnost přistupuje k výživě. Jsme posedlí dietami, intenzivním tréninky a fotkami „před“ a „po“. Skutečně ale potřebuje náš organismus vystavovat dalšímu stresu?

Zejména pro jedince, jejichž anamnéza je porucha příjmu potravy či problémy s duševním zdravím, může být tato situace opravdu nebezpečná, a proto je důležité, abychom negativní aspekty karantény přijímali s nadhledem.

Pokud máte obavy, že narušení vašich rutinních činností povede automaticky k přibírání na váze, je dost možné, že je vaše rutina až příliš přísná.

Jak si zachovat zdravý životní styl i v době karantény

Zdraví

„Mnoho z nás má neustálé nutkání zaznamenávat si co a kdy jíme či kolik tréninků absolvujeme. Takovýto přístup je ale dlouhodobě neudržitelný,“ říká dietoložka Brenna O’Malleyová pro Huffington Post.

Ostatně svědčí o tom i studie z roku 2011, podle které účastníci výzkumu nebyli schopni vydržet nejrůznější přísné diety déle než pět let a následně opět nabrali kila do původní váhy.

Co očekávat?

S karanténou ruku v ruce přichází i emoční stravování, což je v podstatě neřízené zajídání stresu.

„Když nás něco trápí, máme tendenci se uchylovat ke komfortním jídlům, která jsou tučná, pikantní, krémová, sladká a obecně energeticky vydatná,” říká dietoložka Ayana Habetmariamová s tím, že tato jídla nám opravdu dokážou dočasně ulevit.

Z dlouhodobého hlediska je to ale velmi nebezpečné. Největší hrozbou emočního přejídání je navíc to, že po čase se nezdravé jídlo stane méně a méně uspokojivé a vytvoří se nezdravé životní návyky.

Zkuste proto nezdravou stravu nahradit jinými tišícími prostředky, jako je spánek, sociální spojení (byť jen virtuální), či pohyb. „Jakýkoli druh cvičení opravdu pomáhá snížit celkový stres,” říká odbornice.

Zdravotní úskalí práce z domova

Zdraví

Stres zvyšuje hladinu kortizolu, hormonu, který ovlivňuje krevní tlak i hladinu cukru v krvi a pohyb pomáhá udržovat tyto hodnoty v rovnováze. Nemusí se přitom jednat o přípravu na maraton. I pokud jste zvyklí na zátěžové tréninky, k udržení postavy stačí časté procházky či krátká cvičení doma s vlastní vahou.

A pokud vás stále straší přibírání na váze a zavřená fitcentra, pak vás možná utěší výzkum roku 2016, podle kterého nemá cvičení tak velký dopad na hmotnost, jak si většina lidí myslí. Rekreační činnosti, jako jsou například procházky, byly ve skutečnosti lepší v udržení dobré nálady i hmotnosti než intenzivní tréninky.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Jak ozvláštnit milostný život v karanténě

Omezená volnost pohybu a práce z domova přímo nahrávají k vyzkoušení nových milostných hrátek. I ty se ale mohou po nějakém čase omrzet. Jak probudit novou...

Proč je důležité i doma nosit podprsenku

Karanténa a další opatření související s nouzovým stavem mají za důsledek to, že trávíme doma více času, než jsme zvyklí. Najednou tak odpadají každodenní...

Výběr článků

Načítám