Hlavní obsah

Nepodceňovat prevenci se u zdraví vyplatí

Novinky, Andrea Zunová

Každý by se měl starat o své zdraví. Než na poslední chvíli shánět lékaře a trápit se nemocemi, je určitě lepší docházet na preventivní lékařské prohlídky. Prevence je totiž vždy důležitější než pozdě započatá náročná léčba.

Foto: Profimedia.cz

V péči o zdraví je důležité nezanedbávat preventivní prohlídky u lékaře

Článek

Podle výsledků nezávislých výzkumů mohou preventivní programy snížit náklady na zdravotní péči až o 5 %. V Česku to představuje hodnotu přibližně 10 miliard korun za jediný rok.

"Dle dostupných statistických informací populace v ČR nezadržitelně stárne. S tím je spojen významný nárůst civilizačních chorob, zejména zhoubných nádorů nebo onemocnění srdce a cév. Některým nemocem lze však účinně předcházet. Většina pacientů dlouhodobě zanedbávala a zanedbává prevenci a vede nezdravý životní styl," říká praktická lékařka Marie Manoušková.

V preventivní kontrole zdravotního stavu by mohla pomoci modernizovaná IZIP/Elektronická zdravotní knížka. Díky ní může člověk lépe sledovat svůj zdravotní stav a snížit tak riziko různých onemocnění. Knížka je totiž rozšířena o ukazatele, které vycházejí ze základních parametrů jako je věk, hmotnost, výška nebo hodnota krevního tlaku.

Elektronické knížky nejen pro klienty VZP

O zřízení Elektronické zdravotní knížky lze zdarma zažádat např. u svého lékaře či lékárníka, na označených registračních místech, na webových stránkách izip a na vybraných pobočkách České pošty. V současné době pouze pro pojištěnce Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Podle Marka Kuřiny z marketingu IZIP mají i klienti ostatních zdravotních pojišťoven možnost, v rámci marketingové promo akce si zřídit a používat elektronickou zdravotní knížku. Registrace a používání je pro pojištěnce těchto pojišťoven po dobu jednoho roku zdarma.

Reklama

Související články

Nedostatek vitaminu D škodí srdci

Nedostatek vitaminu D v lidském organismu může mít až smrtelné následky. Jak ukázaly poslední výzkumy, nízká hladina vitaminu D vede k srdečním onemocněním...

Výběr článků

Načítám