Hlavní obsah

Největší chyby při grilování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilování patří mezi oblíbené činnosti spojené s létem. Ačkoliv se jedná na první pohled o jednoduchou přípravu jídla, hrátky s ohněm nelze podceňovat. Jak na to, aby jídlo z grilu chutnalo co nejlépe?

Foto: Profimedia.cz

Grilování je oblíbenou letní aktivitou.

Článek

Odborníci na grilování se shodují, že nejčastějším prohřeškem při grilování je nedostatečně rozpálený gril. Správná teplota je přitom důležitá nejen k dosažení správné chuti jídla, ale také pro ochranu před nemocemi, které zejména syrové maso může způsobovat.

Podle Meatheada Goldwyna, autora knihy o grilování, je teplota tím hlavním, co by vás při grilování mělo zajímat. „Předehřátí grilu trvá obvykle 15 minut, až pak se kov správně zahřeje,“ říká pro Huffington Post.

Jak poznáte, že je čas dát maso na gril? „Stejně jako u vaření jídla v troubě se teplota, kterou chcete, aby gril měl, liší v závislosti na tom, co vaříte,“ říká odbornice na gastronomii Susie Bullochová.

Čistý gril je dobře fungující gril

Jak na to

„Pokud chcete grilovat steaky, vepřové kotlety nebo kuře, doporučuji začít na nižší teplotě, a poté dokončit na opravdu vysoké teplotě. Jen tak získáte dokonale horké, křupavé maso se spálenou chutí na konci, která je tak typická pro gril,“ říká Bullochová.

Pokud máte dvouzónový gril, je ideální jednu zónu nechat rozpálenou a druhou na mírnější teplotě, dokonale si tak ohlídáte stupeň propečení. Pokud vaříte větší kusy, jako je hovězí pečeně nebo celé kuře, je nejlepší použít nepřímé teplo a v podstatě používat gril jako troubu. Tímto způsobem se maso peče rovnoměrněji.

Co vylepší a usnadní grilování

Jak na to

„Přímý ohřev je lepší pro menší kousky masa a zeleniny. Ale nezáleží jen na žáru uvnitř grilu; důležitá je i vnitřní teplota toho, co vaříte,“ říká autor knihy Jak grilovat pro začátečníky Richard Sherman.

Mějte přehled o vnitřní teplotě potravin

Ideálním pomocníkem při vaření, ale i grilování je digitální teploměr. „Během dvou až pěti vteřin vám dá jasný přehled o tom, kolik má maso uvnitř stupňů. Což je důležité, protože vnitřní teplota se může rychle měnit,“ říká Goldwyn.

Také zdůraznil, že jedním z hlavních důvodů, proč je důležité používat teploměr na vaření, je, že pokud maso není dostatečně tepelně upraveno, vystavuje konzumenty riziku různých onemocnění.

Jak ugrilovat dokonalé hovězí steaky

Styl

Podle organizace Food Safety and Inspection Service by měla být vnitřní teplota mletého alespoň 71 stupňů celsia, u kuřete a krůty 74 stupňů a u masa na steak 63 stupňů. Odborníci na steaky ale varují, že při této teplotě může být maso sušší, a proto doporučují spíše 57 stupňů.

Pokud se vám do teploměru nechce investovat, existují také vizuální vodítka, která vám mohou pomoci určit, zda je maso hotové.

„Kuře působí tuze a napjatě, když je udělané. U steaků se zase doporučuje zmáčknout boky masa. Čím je steak pevnější, tím je propečenější,“ říká vyškolený šéfkuchař Billy Parisi.

Pozor na marinádu

Pokud se rozhodnete marinovat maso ve směsi, která obsahuje cukr nebo med, je lepší z něj marinádu setřít a až při dopékání na požadovanou barvu ji znovu přelít přes maso.

„Pokud marinádu nebo omáčku přidáte příliš brzo, cukr, který obsahuje, může zkaramelizovat a rychle se připálit. Přidávejte ji proto až ve chvíli, kdy je maso ze 70 % hotové,“ radí Parisi.

Na co si dát pozor při grilování zeleniny a ovoce

Pokud chcete dosáhnout co nejlepší chuti, naučte se zeleninu i ovoce grilovat krátce a zprudka na vysoké teplotě po dobu 4 až 10 minut, podle toho, co máte za suroviny.

„Vysoká teplota přináší ovoci a zelenině neodmyslitelnou sladkost a napomáhá ke karamelizaci,“ říká Parisi.

Pokud se rozhodnete pro grilování ovoce na závěr vašeho menu, nezapomeňte pořádně očistit gril, který může být zanesený od zbytků masa.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám