Hlavní obsah

Nedokážete se soustředit? Pomoci může starověká technika

Bojujete se soustředěním? Nejste sami. Lidský mozek je od přírody naprogramovaný tak, aby se dal snadno rozptýlit, kvůli možnému nebezpečí. V dnešní době internetu je to ale mnohdy spíše na škodu. Jak zkoncentrovat svoji mysl a zpomalit tok myšlenek?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z pozornosti se stalo ceněné zboží. Technologické společnosti investují miliardy do vývoje nejrůznějších aplikací, které mají za účel odlákat naši pozornost a proměnit ji v nákupní chování. Není proto divu, že naše koncentrace prochází každý den opravdovou zkouškou.

„Náš mozek byl vyvinut tak, aby se dal snadno rozptýlit. Jedná se o jakýsi mechanismus přežití. Naše roztržitost nám byla velkou pomocí, když na každém rohu číhalo nebezpečí. V dnešním technologicky nasyceném a rychle se měnícím světě cítíme tuto roztržitost více než kdy jindy a čelíme novým predátorům, kteří se spoléhají na naši roztržitost a využívají ji,“ říká doktorka Amishi Jhaová, která se studiem mozku zabývá téměř 30 let.

Naše rozpětí pozornosti funguje skutečně dobře. Problém je ale v moderním světě. „Pokud kráčíte temným tunelem, na jehož konci je světlo, víte přesně, kam máte jít. Ale pokud za sebou uslyšíte zvláštní zvuk, ohlédnete se k tomuto novému podnětu,“ říká. Aniž byste přemýšleli, vaše pozornost byla unesena, a to je v podstatě to, s čím se potýkáme dnes v kontextu sociálních médií a dalších digitálních rozptýlení, říká Jhaová.

Jak zvládnout stres, obavy o budoucnost a vypnout přetíženou hlavu

Zdraví

„Možná chcete napsat důležitý e-mail nebo si přečíst kapitolu z knihy, ale vyruší vás zvuk oznámení, aktualizace sociálních médií nebo newsfeed. V tuto chvíli si musíte uvědomit, že jste ztratili koncentraci,“ dodává.

To je důležité nejen na jedné úrovni. Když se nedokážeme koncentrovat, ovlivňuje to naši duševní pohodu, ale také schopnost vytvářet a uchovávat vzpomínky.

Meditace 3x týdně

Dobrou zprávou ale je, že můžeme náš mozek vytrénovat tak, aby byl jiný.

„Vyzkoušela jsem si to sama na sobě. V době, kdy jsem se stala čerstvou matkou, jsem procházela krizí koncentrace. Navenek můj život vypadal tak, jak jsem chtěla, ale uvnitř jsem nebyla spokojená. Kolega, kterého jsem respektovala, mi doporučil meditaci. Přes počáteční skepsi jsem to vyzkoušela a výsledky byly natolik dobré, že jsem se rozhodla zkoumat přínos meditace ve své laboratoři.“

Jak co nejlépe vykročit do nového dne. Skvělá ranní rutina v pěti krocích

Zdraví

„Vytvořila jsem studii na téma pozornost, které se zúčastnili i lidé, jež čekal intenzivní měsíční kurz meditací. Zajímavé bylo, že po návratu z kurzu se jejich koncentrace významně zvýšila. Další objev dokonce ukázal, že čím více meditací jednotliví lidé prováděli, tím více z nich měli prospěch,“ říká.

Navazující podrobná studie pak odhalila, že aby se výsledky skutečně zlepšily, musí člověk absolvovat alespoň tři dvanáctiminutové meditace týdně, při kterých zklidní svou bludnou mysl a soustředí se na svůj dech a přítomný okamžik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám