Hlavní obsah

Na co všechno mohou upozornit bolesti zad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolest zad nemusí být způsobena jen problémy s páteří, skřípnutými nervy či svalovou ztuhlostí. Až u čtvrtiny lidí se může jednat o příznak závažného onemocnění. Jedním z takových jsou i metastáze v kostech, nejčastěji v důsledku mnohočetného myelomu, karcinomu prsu, prostaty či karcinomu plic nebo ledvin. Odkládat vyšetření se tak opravdu nevyplácí.

Foto: Profimedia.cz

Za bolestí zad může být i závažný problém.

Článek

Podívejte se s námi, na co všechno mohou bolesti zad upozornit.

1. Ploché nohy 

Jádrem správného držení těla je postavení chodidel. Přes kotníky se pak energie přenáší ke kolenům a kyčlím. Jejich poloha ovlivňuje správné zakřivení páteře a pozici lopatek.

Za velkými bolestmi zad i hlavy tak často může stát právě špatné postavení chodidel.

2. Nadměrný stres a psychické problémy

Až třicet procent všech bolestí zad způsobuje stres, který vyvolává ztuhlost svalů. Pokud jsou svaly delší čas v nerovnováze, dokážou po prudkém napnutí stlačit nerv, kde se vytvoří svalový spasmus, a vznikne tak blokáda páteře.

3. Kořenový syndrom neboli výhřez ploténky

Za intenzivní dlouhodobou bolestí bederní části zad, na kterou žádná léčba nezabírá, naopak se stále zhoršuje, přičemž se může šířit i dál do nohy pod koleno až po chodidla, může stát i tzv. kořenový syndrom, jejž způsobuje výhřez meziobratlové ploténky, který tlačí na kořenový nerv. Děje se tak často v oblasti obratlů L3/S1.

Bechtěrevova nemoc? Bolest, která neustává

Zdraví

4. Zánětlivé onemocnění a revma

Charakteristickými rysy zánětlivých onemocnění zad jsou nevysvětlitelné noční bolesti zad a ranní ztuhlosti, které se zpravidla zmírňují po rozcvičení. Po vychladnutí a přechodu do klidu se však revmatické bolesti poměrně rychle vracejí.

Tzv. spondyloartritidy jsou zánětlivá onemocnění kloubů a páteře a postihují především mladé lidi. Současně s nimi se objevují další zdravotní problémy, jako jsou záněty očí a střev.

5. Problémy s vnitřními orgány

Bolesti například bederní páteře mohou upozornit i na gynekologické onemocnění, problémy s ledvinami či močovým ústrojím. Bolavá záda v oblasti hrudní páteře zas mohou upozornit na problémy se srdcem, žaludkem či plícemi.

Budíte se s bolestí zad či svalů? Zkuste změnit polohu, ve které spíte

Zdraví

6. Infarkt 

Nejtypičtějším příznakem infarktu je silná pálivá bolest na hrudníku, která může vystřelovat do ramene, ruky, krku, zad, mezi lopatky, ale také do čelisti nebo břicha. Lidé ale mohou zaznamenat i samotnou náhlou bolest zad, břicha a čelisti, a to zejména ve spánku.

Především ženy by měly být v tomto ohledu obezřetnější, jelikož u nich se klasická silná bolest na hrudi objevuje skutečně zřídka.

Blokáda žeber může i za falešný infarkt

Zdraví

7. Metastáze do kostí a pokročilé fáze nádorového onemocnění

Řada onkologických onemocnění probíhá dlouhou dobu zcela bez příznaků, prvotní problémy se tak mohou projevit až formou metastáz do dalších orgánů, a tedy i kostí. Bolavá záda a kyčle tak mohou být prvním signálem metastáz či pokročilého karcinomu prostaty, kdy se zhoršují vyhlídky na úplné vyléčení.

Karcinom prostaty je přitom v České republice nejčastějším nádorem u mužů a jeho výskyt se trvale zvyšuje.

Kostní metastáze jsou způsobeny schopností nádoru uvolňovat nádorové buňky do krevního oběhu. Když se dostanou do bohatě prokrvené kostní tkáně, zrychlí se její odbourávání. Narušení kostní tkáně pak často vede ke zlomeninám a k velkým bolestem.

Anketa

Trpíte bolestmi zad?
Ano a řeším to
33,6 %
Ano, ale nijak zvlášť to neřeším
51,2 %
Ne
15,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8135 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám