Hlavní obsah

Motivační slogany ke cvičení, které škodí

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chceme zhubnout nebo si udržet stávající hmotnost, je vhodné cvičit. Při cvičení pak využijme nějakou motivaci, která nás bude držet na správné cestě a pomůže dostat se k vysněnému cíli. Ne všechny motivační prvky jsou ale tím pravým, co si k hubnutí zvolit.

Foto: Profimedia.cz

Pohyb a cvičení je nejúčinnější cesta, jak docílit vysněné váhy. Je ale třeba cvičit pravidelně a nepřetěžovat tělo náročnými cviky.

Článek

Prostředků, které nám pomohou hubnout, je nespočet. Záleží na každém jednotlivci, co ho dokáže při cvičení nejlépe "nakopnout" k požadovanému výkonu. Někomu postačí kamarád, který s ním bude chodit cvičit, u jiného je to vidina vysněné velikosti oblečení atd.

Vedle osobních vzpruh kolují mezi lidmi i všeobecné rádoby kvalitní rady či slogany, které ale podle psycholožky a fyzioterapeutky Elizabeth Lombardové spíše zdraví poškodí, než aby pomohly. Přehled nejrozšířenějších z nich přinesl server Health.

Žádná bolest, žádný zisk

Z tohoto sloganu rozhodně nic dobrého nekouká. Pokud nás začne při cvičení dříve či později něco bolet, je to známka, že něco není v pořádku. Pokud takovou bolest budeme přecházet a dále náročně cvičit, hrozí při přemožení svalů i případný úraz.

Místo toho je lepší tělo pomalu, ale pravidelně trénovat. Až si navyknete, můžete jednotlivou zátěž při cvičení zvyšovat, tím znásobíte i celkovou zátěž na organismus.

Platí zde jednoduchá rovnice: nepříjemný pocit = pokračovat a pomalu zvyšovat zátěž; bolest = ukončit a odpočívat.

Pro rychlejší výsledky zvyšte zátěž

Chcete dosáhnout kvalitních výsledků? Buďte chytří a nespěchejte. Pokud se totiž budete snažit dosáhnout požadovaných cílů co nejdříve (rychleji), může se stát, že výsledek se buď nedostaví vůbec, nebo ne v požadované kvalitě.

"Je třeba si uvědomit, že každé cvičení představuje pro tělo stresovou zátěž. Od toho, jak moc velký stres to bude, se budou odvíjet i výsledky," upozorňuje Pete McCall, odborník na cvičení a trenér.

Pokud na sebe budeme tlačit příliš mnoho a tvrdě, jednoduše může dojít k přetrénování těla. To pak mnohdy vede k úrazům, stresům, případně i vleklým zdravotním komplikacím z vyčerpání. Nevíte-li si rady, jak správně cvičit, nechte si u odborníků sestavit základní cvičební plán, který by měl obsahovat kombinaci větší a menší zátěže, která se bude pravidelně střídat.

Bolest je slabost opouštějící naše tělo

I v tomto případě platí základní pravidlo. Umět rozeznat, zda se při cvičení opravdu jedná pouze o nepohodlí, které nejsme ochotni přestát, nebo už nastala fáze přetažení, ve které nás začne trápit bolest.

Bolestivost jednotlivých partií při cvičení není radno podceňovat, i z nepatrné bolesti se může vyvinout závažnější zdravotní problém, který nás v horším případě může na několik týdnů vyřadit z běžné pohyblivosti.

Na každý tréninkový den si stanovte určitý čas, který nebudete překračovat ani v případě, že se nebudete ještě cítit unaveni. Pro příště tak alespoň můžete zvýšit zátěž.

Vybojujte (zaslužte) si své tělo 

Lidské tělo je samo o sobě naprosto jedinečný systém, který dokáže fungovat při jakékoli váze člověka. Je proto nutné si uvědomit, že je přínosné být spokojen se svým tělem takovým, jaké je právě teď, i když máte třeba deset kilo nadváhy. S kladným přístupem k současnému stavu svého těla se vám budou jistě cíle do budoucna mnohem snáze realizovat.

Naučte se radovat i ze sebemenší změny, každé kilo dolů je samo o sobě krůčkem k lepšímu fungování vašeho organismu.

Čtěte také:
Popíjení čaje není jen zahánění žízně, je to malý rituál
Kolébkou čaje je Čína, do Evropy se dostal po Hedvábné stezce a následně si jeho lahodnou chuť oblíbili lidé na celém světě. Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Reklama

Související témata:

Související články

Hormonální dieta, jež pobláznila Hollywood

Touha po dokonalých tělech nutí vědce vymýšlet stále účinnější způsoby hubnutí. Mezi ty nejnovější, jež pobláznily dokonce i Hollywood, patří hormonální dieta,...

Jak zvládnout dietu i o víkendu

Držení diety a hubnutí jako takové je hlavně o silné vůli. Většina dietářů se shodne, že přes týden se to ještě vydržet dá, ale o víkendu odolat nejrůznějším...

Výběr článků

Načítám