Hlavní obsah

Mladé ženy jsou posedlé svým vzhledem, na zdraví zapomínají

Mladé ženy ovlivněné médii se zajímají mnohem více o svůj vzhled než o své vlastní zdraví. A mohou za to především informační stereotypy posledních let. Sami zdravotníci neustále mluví o počtu kalorií a nikoli o tom, jak důležitá je správná výživa – tedy nutriční hodnota potravin. Ženy a dívky tak koukají pouze na kalorie, ale vůbec se nedívají na to, co konzumují, a zda do těla dostávají nezbytné živiny.

Foto: Profimedia.cz

Mladí lidé investují víc do toho jak vypadají, než do skutečně zdravé výživy.

Článek

Jen málokterá dieta zohledňuje nutriční zákony lidské výživy, tedy vyváženost živin, které jsou pro život nezbytné. Většina hubnoucích programů je zacílena na to, jak rychle a bezbolestně shodit tuk. Proto se pracuje s omezováním kalorického příjmu. Ženy se naučí počítat kalorie, ale vůbec neuvažují nad tím, co jedí, co do svého těla dostávají, a zda ho zásobí dostatečně všemi živinami, vitaminy, minerály a dalšími biologicky aktivními nutrienty.

Tělo totiž nepotřebuje jen energii zabudovanou v sacharidech a tucích, ale potřebuje také bílkoviny, polysacharidy a další látky, které si samo vytvořit nemůže, ale které hrají důležitou roli v životě buněk a tkání jako různé přenašeče, enzymy, katalyzátory či inhibitory.

„Zjistili jsme, že mladí lidé vůbec nepřemýšlejí o výživě, když se mluví o jídle. Oni myslí jen na počet kalorií, což absolutně nemusí souviset s vyváženou stravou,“ tvrdí docentka Maria Lenová Riosová z University of Missouri.

Za vše mohou podle autorů výzkumu především média, která produkují velmi matoucí informace. „Mnoho žen sice ví, že jsou modelky digitálně upravovány, zkrášlovány a zeštíhlovány, ale to absolutně nevede k tomu, že by přestaly chtít vypadat jako ony. To plyne z jediného, jak si společnost vysoce cení dobře vypadajících žen,“ dodává Lenová Riosová.

Mladí lidé také odmítají investovat čas do zdravé výživy, připadá jim nesmyslné přemýšlet nad tím, co jedí. Raději investují hodně času a peněz do toho, aby dobře vypadali.

Reklama

Související články

Stresovaní muži upřednostňují boubelky

Sexuální preference mužů se nemění jen s výší hladiny mužského pohlavního hormonu v krvi. Vliv na vnímání atraktivity u různých žen mají také stresové hormony....

Výběr článků

Načítám