Hlavní obsah

Migréna trápí až milión dospělých Čechů

Právo, Václav Pergl

Migrénou, tedy velmi silnými záchvaty bolesti hlavy, které jsou až kruté, trpí v Česku zhruba jeden milión dospělých lidí. Právu to sdělila doktorka Markéta Grünermelová ze zdravotního Programu H plus Praha.

Foto: Profimedia.cz

Migrény patří mezi civilizační choroby.

Článek

„První záchvat migrény přichází zpravidla už v dětství a nejintenzívnější výskyt je mezi 25. až 45. rokem věku. Příčiny do všech podrobností dosud známé nejsou,“ uvedla lékařka.

Předpokladem účinné léčby je správná diagnostika. Někdy stačí úprava životního stylu a vyloučení spouštěčů, které záchvat bolesti hlavy vyvolávají. Těmi mohou být například stres doma i v zaměstnání, změny tlaku, meteorologické vlivy, nedostatek či nadbytek spánku, kouření, alkohol, únava, přílišná fyzická zátěž i hormonální změny během menstruačního cyklu.

„Onemocnění může způsobit i pokles hladiny cukru v krvi,“ vysvětluje Grünermelová.

Zhruba 15 až 18 procent pacientů má tzv. auru, která se projevuje neostrým viděním, výpadky části zorného pole, záblesky a jiskřením před očima.

Léčba by měla bolest utlumit

Ke vzácnějším typům aury patří jednostranné brnění nebo snížení citlivosti, pocity tuhnutí, někdy jednostranná porucha hybnosti, řeči či závratě. Často se objeví nutkání ke zvracení, světloplachost, přecitlivělost na hluk a pachy.

Léčba směřuje k utlumení bolesti. Na lehčí formu migrény se používají analgetika. U těžších záchvatů jsou účinné léky ze skupiny tzv. triptanů, které uleví migrenózním bolestem, ale nezmírní bolesti jiného původu. Účinnost léčby se hodnotí nejdříve po dvou měsících.

„Migréna je typickou civilizační chorobou. Neznamená přímé ohrožení života, ale dokáže vydatně potrápit. S pomocí léků s ní ale můžeme účinně bojovat,“ ujišťuje doktorka Grünermelová.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci prý našli rizikový gen migrény

Migréna a nebo také bolesti hlavy trápí stále více mužů i žen. Proto vědci analyzovali 50 000 lidí s migrénou a objevili u nich rizikový gen, jež prý za toto...

Revoluční léčba migrény

Botox je znám hlavně jako kouzelný prostředek, který vás zbaví vrásek bez chirurgických zákroků, nicméně kromě toho má mnoho dalších pozitivních účinků. Nyní...

Výběr článků

Načítám