Hlavní obsah

Lidé s akné trpí častěji depresemi

Novinky, lin

Dvě třetiny lidí, které trápí onemocnění kůže zvané akné, mají tendenci podléhat depresím. Ukázala to nejnovější studie, jejímž cílem bylo poukázat na fakt, že problém člověka s akné není jen povrchový, ale sahá hluboko do jeho duše.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci ze studie, publikované v britském časopise Journal of Dermatology, která porovnávala 134 437 pacientů s akné s více než 1,7 miliónu lidí bez akné, zjistili, že pacienti trpící akné mají výrazně zvýšené riziko vzniku závažných depresí, a to především v prvních pěti letech po diagnostice tohoto nemocnění. To je přitom zapříčiněno ucpáním folikul, následkem čehož dochází ke vzniku komedonů či bolestivých zánětů a později i jizev.

Podle průzkumu British Skin Foundation bylo navíc dokázáno, že více než polovina pacientů s akné utrpěla psychickou újmu vinou posměšků od přátel, rodiny či jiných lidí ze svého okolí, přes 10 procent z více než 2000 pacientů bylo kvůli stavu kůže nespravedlivě odmítnuto.

Vedoucí studie, doktorka Isabelle Vallerandová z univerzity v kanadském Calgary pro Daily Mail uvedla: „Zdá se, že akné má velký vliv na sebevědomí pacientů, kteří s tímto onemocněním žijí. Není to jen kožní onemocnění, jedná se o hlubší problém.” Dále dodala, že je potřeba se při léčení kožních onemocnění zaměřit i na celkový psychický stav člověka a pomoci mu i v tomto ohledu.

Reklama

Výběr článků

Načítám