Hlavní obsah

Kvůli sepsi mohla přijít o nohu. Vše začalo puchýřem z nových bot

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiadvacetiletá modelka Gemma Downeyová z anglického Billingshurstu se po koupi nových bot potýkala s problémem, který trápí mnoho žen všude po světě. Po prvním nošení se jí na noze utvořily puchýře v místech, kde se boty příliš třely o pokožku. Na rozdíl od jiných se ale u ní z obyčejného puchýře vyvinul problém, který ji málem připravil o nohu.

Foto: Profimedia.cz

Modelka Gemma Downeyová

Článek

S puchýři z nových bot se potýkají ženy i muži, velký problém představují také u běhání. Mnohým pak stačí na dobu jejich zhojení nosit pohodlnější obuv, případně bolavé místo potírat hojivým krémem nebo jej jen zalepit a nechat zhojit. I Gemma takto postupovala, v jejím případě bohužel ke zlepšení nedošlo.

„Špatně se mi došlapovalo, prakticky jsem kvůli obyčejnému puchýři začala kulhat. Bolestivost postiženého místa byla navíc mnohem větší, než bývá obvyklé,” cituje její vyjádření Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Postižené místo v den objevení puchýřů

Z prvotně poměrně malého puchýře se stával stále větší, který způsoboval i velmi nepříjemné svědění, navíc se začal podivně zbarvovat. Když se vše zhoršovalo, navštívila Gemma praktického lékaře, který bohužel vše podcenil a situaci zhodnotil jako nezávažnou.

Druhý den ráno se ukázalo, jak moc se mýlil. Gemma se vzbudila s tím, že se jí chce zvracet, srdce jí divoce bušilo a pokožka začala nepříjemně „modrat”. Opět se tak dostala do stejné nemocnice, kde už si ji dva dny nechali, a to s podezřením na sepsi (celková reakce organismu na infekci - může se rozvinout do septického šoku, kdy dochází k poruše funkcí mnoha orgánů).

Foto: Profimedia.cz

Stejné místo o několik dní později

Jak jí lékaři sdělili, kdyby přišla jen o chvíli později, mohla dopadnout mnohem hůře - vše mohlo skončit i amputací postižené nohy.

„Naštěstí se podle lékařů jednalo o počáteční fázi, takže jsem mohla zahájit odpovídající léčbu ještě dříve, než se vše rozvinulo v něco horšího,” popsala Gemma.

Nyní už je z nejhoršího venku a v domácím léčení, do několika měsíců by se mělo vše zhojit.

Reklama

Související témata:

Související články

U zákeřného meningokoka rozhodují minuty

Každý rok u nás invazivní meningokokové onemocnění postihne několik desítek lidí. Nejedná se sice o žádné závratné počty, přesto jsou tato čísla alarmující....

Výběr článků

Načítám