Hlavní obsah
I na první pohled zdravé suroviny mohou obsahovat nezdravý tuk. Foto: Profimedia.cz

Které potraviny mají více nezdravých tuků

Za nezdravé tuky jsou považovány ty, jež obsahují větší množství nasycených mastných kyselin. Jedná se obvykle o tuky, které jsou při pokojové teplotě tuhého skupenství, při zahřátí se přemění na tekuté. Jelikož právě tyto tuky zvyšují hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi, měly by se konzumovat jen v malém množství.

I na první pohled zdravé suroviny mohou obsahovat nezdravý tuk. Foto: Profimedia.cz
Které potraviny mají více nezdravých tuků

Podle odborníků by denní příjem nezdravých tuků neměl tvořit více než 10 % ze všech přijatých kalorií. Pokud konzumujete 2000 kalorií denně, pak by tyto tuky neměly tvořit více než 200 kalorií či přesáhnout hmotnost 22 g.

Kardiologové přitom toto doporučení ještě snižují na 5–6 % ze všech přijatých kalorií (z 2000 kalorií se tedy jedná o 120 kalorií).

Zmrzlina versus řecký jogurt

Šálek řeckého jogurtu obsahuje kolem 6 g nezdravých tuků, zatímco kvalitní zmrzlina kolem 4 gramů. Nicméně velikost klasického kopečku zmrzliny bývá menší, odpovídá velikosti cca 1/2 šálku.

Dnes již lze ale koupit jogurty řeckého typu, které obsahují méně tuku, či dokonce žádný.

Kuřecí stehno versus filet z lososa

Porce kuřecího stehna obsahuje až třikrát více nezdravého tuku než porce lososa. Pokud navíc milujete pečenou kůžičku, pak mějte na mysli, že ta obsahuje tuku ještě víc.

Osmdesát pět gramů masa z kuřecího stehna obsahuje asi 3 g nezdravého tuku. Pokud chcete preferovat kuřecí s nižším množstvím tuku, pak rozhodně zvolte prsa.

Hovězí svíčková versus 2% mléko (polotučné)

Šálek 2% mléka obsahuje 3 g nezdravého tuku, což je dvojnásobek toho, kolik obsahuje 85 g hovězí svíčkové, která byla před přípravou očištěna od veškerého viditelného tuku.

Mléko je ale lepším zdrojem vitaminu A, vitaminu D a vápníku, zároveň má i méně kalorií.

Sýrová pizza versus smažené chipsy

Plátek, tedy 1/8 pizzy obsahuje 4,5 g nezdravých tuků, přičemž 1 porce (cca 15 ks) bramborových lupínků obsahuje 1 g nezdravých tuků. Otázkou zůstává, jaká porce vás více uspokojí.

Glazovaný donut versus avokádo

Jeden glazovaný donut (kobliha) má asi 6 g nezdravých tuků. Ani avokádo ale není zcela bez nezdravých tuků. Celé obsahuje 4 g.

Samozřejmě avokádo obsahuje i celou řadu prospěšných vitaminů, minerálů i zdravých tuků. Zatímco kobliha obsahuje i velké množství jednoduchých sacharidů, které negativně ovlivňují hladinu krevních cukrů.

Makadamové ořechy versus vepřová panenka

Makadamové ořechy nejsou tak zdravé, jak si mnozí myslí, 1/4 šálku těchto ořechů obsahuje 4 g nezdravých tuků, což je 4krát více, než když si dáte porci vepřové panenky.

Vepřová panenka je samozřejmě velmi libová, tudíž neobsahuje tolik tuku jako jiné druhy vepřového masa. Taková vepřová krkovička bude pravděpodobně obsahovat větší množství nezdravého tuku než makadamové ořechy.

Slanina versus salát coleslaw

Půl šálku tradičního salátu coleslaw, jehož součástí je majonéza, obsahuje 2 g nezdravých tuků, což je téměř dvojnásobek toho, co obsahuje plátek slaniny. Ani na první pohled zdravý salát tak nemusí být z pohledu obsažených tuků dietní a zdravý.

Café latté versus hranolky 

Čtyři sta padesát gramů pravého café latté, což je velikost L tohoto nápoje, obsahuje 7 g nezdravých tuků. Malé hranolky přitom obsahují 2–3 g nasycených tuků. Chcete-li zdravější variantu café latté, pak si ho udělejte z nízkotučného mléka, případně tuto kávu zkombinujte se zeleným čajem.

Máslo versus olivový olej

Jedna polévková lžíce másla (15 g) obsahuje 7 g nezdravých tuků, což je více než trojnásobek toho, co obsahuje lžíce olivového oleje (2 g). Vyměnit olivový olej za máslo má tak skutečně smysl. Nicméně jak máslo, tak olivový olej obsahují velké množství kalorií, proto je dobré to s jejich používáním nepřehánět.

Kokosové mléko

Šálek kokosového mléka obsahuje až 50 g nezdravých tuků, jedná se o množství, které lidé mají zkonzumovat za 2 dny. Rozhodně se tedy nejedná o zdravou surovinu, kterou je možné konzumovat ve větším množství.

Mandlové mléko (správně mandlový nápoj) versus sójové

Šálek sójového mléka obsahuje 1,3 g nezdravých tuků, zatímco mandlové mléko neobsahuje téměř žádné nasycené tuky. Oba tyto nápoje v každém případě obsahují méně tuku než plnotučné mléčné výrobky, jako je mléko, smetana a sýr.

Vejce versus borůvkový muffin

Borůvkový muffin obsahuje cca 3–4 g nezdravých tuků (vždy záleží na receptuře a velikosti muffinu). Je to dvakrát méně, než obsahuje 1 vařené vejce.

Nicméně muffin obsahuje i velké množství jednoduchých sacharidů, zatímco vejce naopak velké množství kvalitních bílkovin, vitaminů a dalších důležitých živin.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků