Hlavní obsah

Potraviny, které zatočí s břišním tukem

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narostl vám během karantény tukový polštář? Nebojte, nejste zdaleka jediní. Zbavte se ho pomocí pěti běžně dostupných potravin, které nejen že skvěle chutnají, ale také úspěšně bojují proti ukládání vnitřního tuku. Jaké to jsou?

Foto: Profimedia.cz

Potraviny, které jsou vhodné k hubnutí.

Článek

1. Avokádo

Avokádo je neobyčejně bohaté na vlákninu, antioxidanty, vitaminy i minerály. Navíc obsahuje zdravé tuky a draslík, což je minerál, který podporuje srdeční činnost a také pomáhá regulovat krevní tlak.

Nedávná studie také potvrdila, že přiměřená konzumace avokáda napomáhá v boji proti ukládání tuku v oblasti pasu a snížení viscerálního břišního tuku, což je tuk obklopující vaše orgány v břišní dutině.

Výhoda avokáda navíc spočívá v jeho univerzálnosti. Můžete ho použít místo másla na chleba, ale také z něj vytvořit zdravé sladké recepty, stačí přidat kakao či banán.

2. Ořechy

Ořechy tvoří základ středomořské stravy. Obsahují kromě rostlinných bílkovin, antioxidantů a vlákniny také širokou škálu vitaminů a stejně jako avokádo i zdravé tuky.

Navíc jsou bohatým zdrojem hořčíku, který dospělým jedincům často chybí. Hořčík pak blahodárně působí na dobrý duševní stav a také zdravý spánek.

Pětina Čechů je zdravotně negramotná

Domácí

Nedávné studie navíc prokázaly, že dospělí, kteří pravidelně jedí ořechy, mají nižší index tělesné hmotnosti a krevní tlak než ti, kteří ořechům neholdují. Ti mají také větší obvod v pase, což je indikátor hromadění tuku v těle.

Pokud nejste na ořechy alergičtí, zkuste například do jogurtu přidat pár vlašských, pistáciových či jiných oblíbených ořechů nebo je využijte jako posypku na salát.

3. Čočka

Čočka je podle magazínu Health jednou z nejvíce podceňovaných superpotravin. Kromě toho, že je přirozeně bez lepku, je také cenově dostupná, a navíc neuvěřitelně výživná.

Obsahuje totiž vysoké množství rostlinných bílkovin, minerálů, antioxidantů a je neuvěřitelně bohatá na vlákninu.

Tato potravina je navíc velmi variabilní a lze z ní vytvořit chutná, zdravá a hlavně rychlá jídla. Vyzkoušejte například čočkovou polévku nebo ji přidejte do salátů, udělejte si z ní karbanátky nebo ji zvolte jako přílohu k masu.

4. Celozrnné výrobky

Popularita keto a paleo stravování způsobila, že se mnoho lidí obilovinám začalo vyhýbat. Ve skutečnosti jsou ale celozrnné výrobky tělu prospěšné a zamezují ukládání tuků v oblasti břicha.

Výzkum, kterého se zúčastnilo 2800 účastníků, ukázal, že celozrnné výrobky nemají přímou spojitost s ukládáním podkožního tuku, ale také tím viscerálním, zatímco rafinované výrobky, jako jsou bílý chléb, rýže či těstoviny, ano.

Pět stravovacích návyků, které oslabují imunitu

Zdraví

Přestaňte proto celozrnné výrobky ze své stravy vynechávat a raději je s ohledem na váš kalorický příjem a výdej do svého jídelníčku zařaďte. Uvidíte, že se budete cítit více sytí a na vašem pase se to nijak nepromítne.

5. Divoký losos

Tato ryba je velkým zdrojem vitaminu D, který pozitivně působí na naši imunitu, reguluje hustotu kostí, ale také napomáhá k dobrému duševnímu zdraví.

Výzkum také ukázal, že nízká hladina vitaminu D v krvi je spojena se zvýšením celkového tělesného tuku a viscerálního břišního tuku u žen i mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší potraviny na podporu imunity

S aktuální hrozbou koronaviru se s doporučeními, jak se proti viru chránit, roztrhl pytel. Mezi hlavní zásady patří kromě hygieny rozhodně zdravý životní styl....

Jednoduché tipy, jak zatočit s jarní únavou

Počasí je čím dál tím teplejší, stromy kvetou, dny se prodlužují a vy máte stejně pocit, že jste unavenější než kdy jindy? Možná trpíte jarní únavou. Jak ji...

Výběr článků

Načítám