Hlavní obsah

Pět letních potravin, které prospějí zdraví a rozzáří úsměv

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržte si přes léto skvělou formu, podpořte své zdraví a nebojte se při úsměvu ukázat zoubky. Dali jsme pro vás dohromady kombinaci potravin, které jsou ideální volbou na léto z hlediska zdraví a mohou být prospěšné i pro vaši ústní dutinu.

Foto: Profimedia.cz

Voda pomáhá vyrovnat pH v ústech.

Článek

1. Zázvor

Zázvor je jednou z nejcennějších přírodních léčivých látek a může se chlubit mimořádně širokým spektrem blahodárných účinků na lidský organismus.

„Zázvor má zahřívací schopnost, proto nachází využití zejména v zimních měsících, přesto si jej dovolím doporučit i v létě. Zázvor pozitivně ovlivňuje zažívání, což se může hodit v případě, že se chystáte na dovolenou all inclusive, kde hrozí přejídání. Pomáhá i při nevolnostech a zvracení – například při jízdě v autě, ale i během těhotenství,“ říká Věra Vojtěchová, zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy.

Sedm druhů potravin, které nám ničí zuby

Zdraví

Jeho blahodárné účinky jsou známé i v souvislosti s ústní dutinou. „Hlavní účinná látka zázvoru je gingerol. Ten pozitivně působí na ústní dutinu a potlačuje bakterie způsobující zánět dásní, má imunostimulační účinky a urychluje hojící procesy,“ vysvětluje Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental.

2. Listová a syrová zelenina

Většina z nás nemá během léta chuť na těžké pokrmy, což hraje do karet naší postavě i zdravému chrupu. Listová zelenina je plná vitamínů a minerálních látek, přičemž má nízký obsah kalorií. Zároveň je to potravina, která je prospěšná pro naše zuby.

„Například kapusta a špenát jsou bohaté na vápník. Obsah kyseliny listové a vitamínu B je pro změnu vhodný pro léčbu onemocnění dásní,“ říká dentista Tomáš Machač.

Kouření významně ovlivňuje zdraví zubů

Zdraví

Zelenou má i syrová zelenina, která pomáhá v boji s plakem, který se na chrupu usazuje. Při konzumaci se mechanicky stírá plak ze zubů. A protože je tato zelenina tvrdá (například mrkev) a člověk ji musí déle a důkladněji kousat, zvyšuje se produkce slin, což napomáhá nastolení zdravého prostředí v ústech.

„Podobný účinek má i žvýkačka. Dejte však přednost té bez přidaného cukru,“ doplňuje Zuzana Heiník Bělová.

3. Sezamový olej

Sezamový olej je skvělým pomocníkem při přípravě letních salátů. Dodá jim nejen skvělou chuť, ale má i řadu zdraví prospěšných vlastností. Podporuje krvetvorbu, má příznivé účinky na sliznici trávicího ústrojí, povzbuzuje paměť a dokonce je i přírodním antidepresivem.

„V ajurvédské medicíně se sezamový olej dokonce kloktá. Jde o metodu zvanou oil pulling a podle průzkumů tato metoda pomáhá v boji proti zánětům dásní způsobeným zubním kazem,“ upozorňuje terapeutka ajurvédy Blanka Novotná.

Zubní sklovině vadí vše kyselé, včetně ovoce a ovocného čaje

Zdraví

4. Voda

Pití čisté neperlivé vody je tím nejjednodušším a zároveň nejlepším způsobem, jak zůstat během dne správně hydratovaný. To ale není vše, co „obyčejná“ voda z kohoutku dokáže. „Pokud vypijete jednu až dvě sklenice vody před jídlem, můžete tím snížit svůj apetit,“ upozorňuje Vojtěchová.

Podle terapeutky Blanky Novotné bychom si vodu měli ideálně uvařit. „Snažte se pít teplou vodu, a to i v parném létě. Vařená voda má terapeuticko-léčivé účinky. V ajurvédě se nazývá ushnodaka. Další metodou je po uvaření přidat do vody ještě koření či čerstvé bylinky. Naopak chlazené nápoje ohrožují naši rovnováhu.“

Z hlediska zubů je pití čisté vody rovněž nejvhodnější. „Voda, na rozdíl od řady jiných nápojů, zuby nenarušuje ani nezabarvuje a pomáhá vyrovnat pH v ústech,“ vysvětluje Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa značky Splat.

Jaké nápoje vám pomohou ke štíhlejší postavě

Zdraví

5. Čaje

U pitného režimu ještě chvíli zůstaneme, protože kromě vody se v létě vyplatí pít i čaje. Zaženou žízeň mnohem lépe než chlazené sladké nápoje.

„Z pohledu ajurvédy doporučuji do pitného režimu zařadit různé druhy čajů, vhodné jsou zejména bylinné. Co se týká zeleného čaje, doporučuji jej pít pouze jedenkrát denně. Sice má antioxidační účinky, ale obsahuje kofein,“ radí Novotná.

V omezeném množství doporučuje pití zeleného a dokonce i černého čaje také Zuzana Heiník Bělová.

„Pravidelné pití čajů sice může lehce obarvit sklovinu, ale zároveň je jejich složení k zubům příznivé. Například obsahují sloučeniny polyfenoly, které pomáhají v ústech zpomalovat růst bakterií, obnovují přirozenou obranyschopnost úst a mají antioxidační efekt,“ dodává specialistka.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Skřípání zubů opotřebovává a oslabuje chrup

Skřípání a cvakání zubů v noci, odborně nazývané bruxismus, trápí stále více dětí i dospělých. Jedná se o zlozvyk, který nejčastěji vyvolává stres a úzkost....

Křivé zuby je dobré řešit i v dospělosti

Křivé zuby nejsou jen estetický problém, který ničí sebevědomí jedince. Velmi významně mohou ovlivnit kazivost zubů, záněty dásní či bolestivost čelistních...

Výběr článků

Načítám