Hlavní obsah

Klíčem k dlouhověkosti je primární prevence a včasná diagnostika rizik onemocnění

Novinky, das

Primární prevence je nejúčinnější a zároveň nejlevnější způsob, jak se vyhnout nemocem a prodloužit si život. Mnozí lidé ale na prevenci jako takovou příliš nedbají a bohužel ani někteří lékaři v tomto směru nevyužívají všechny možnosti, které jim moderní věda umožňuje a nabízí.

Foto: Profimedia.cz

Primární prevence je tím nejdůležitějším.

Článek

„Primární prevence stojí na eliminaci rizikových faktorů. Některé sice neovlivníme, ale existuje celá řada takových, které dokážeme omezit či přímo odstranit např. nadváhu nebo nedostatek pohybu. Řadíme sem třeba i aktivní či pasivní kouření,” upozorňuje lékařka Ivana Holcátová z Ústavu veřejného zdravotnictví a preventivního lékařství 2. LF UK.

V České republice je ale mnohem rozšířenější především prevence sekundární, tedy léčba populace, která již vykazuje přítomnost nějakého rizikového faktoru.

Špatná životospráva zkracuje život

Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že špatná životospráva dnešní společnosti prokazatelně přispívá ke zvyšujícímu se počtu civilizačních chorob.

Tři důležité věci, které by ženy nad 45 let neměly podceňovat

Zdraví

„V době pravěku jsme měli výkonnost špičkového atleta. Nyní neustále sedíme, ať už v práci, doma nebo v autě na cestách. Stravujeme se nezdravě, a to až pětkrát denně, chodíme spát o půlnoci, pijeme vodu s chlórem nebo z plastů. Daň, kterou lidstvo platí za technologický pokrok, je obrovská,“ vysvětluje lékař David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny a dodává:

„Posledních 100 let jíme konzervované a průmyslově upravované potraviny a dochází k rychlým změnám v našem prostředí, na které lidské geny nejsou přizpůsobeny. V minulosti naši potravu tvořily nutričně bohaté potraviny. Příjem přidaných cukrů byl rovněž minimální - med a sezonní ovoce ho obsahovaly pouze 3 % z celkového složení.”

Špatná životospráva tak i v budoucnu povede k výraznému zkracování délky života.

Moderní technologie pomáhají s včasnou diagnostikou

V oblasti preventivní medicíny začínají sehrávat prim i moderní technologie. Tudíž i při výběru praktického lékaře by lidé měli hledět na jeho vybavenost ordinace a ochotu investovat do nových přístrojů.

Na jaké preventivní prohlídky máte nárok a které byste neměli opomíjet

Zdraví

„Dnes máme k dispozici moderní přístrojové technologie, tzv. POCT - Point of Care Technologies, které přímo v ordinaci lékaře dokážou na počkání poskytnout komplexní výsledky o stavu pacienta – a to z jediné kapky krve. Umí například změřit kompletní krevní obraz, díky použití laserové průtokové cytometrie ve spojení se snímáním krvinek ve vysokém rozlišení,“ vysvětluje Milan Šimko ze švýcarského koncernu AxonLab, který se specializuje na vývoj zdravotnických technologií.

„Mezi další vyšetření, která zvládnou, patří glykovaný hemoglobin, který odhaluje stav obezity tzv. metabolický syndrom, ale i hodnoty lipidového spektra či detekovat riziko krvácení do konečníku a problémy s prostatou. Lékař tak může během pár minut odhalit infekční nemoci, začínající cukrovku, obezitu, hrozící selhání ledvin či kardiovaskulární onemocnění,“ dodává Šimko.

Reklama

Související články

Zákeřné papilomaviry útočí až po letech

Léto bývá obdobím nových známostí, větší sexuální aktivity, ale bohužel i rizik. Tím nejčastějším není kapavka, syfilis nebo jiná ze známých sexuálně...

Co se děje s tělem po padesátce

Přestože v dnešní době není 50 let ještě žádný vysoký věk, mnohé procesy v organismu se i tak začínají postupně zhoršovat, a aby k tomu docházelo co možná...

Výběr článků

Načítám