Hlavní obsah

Když vypijete více tekutin, než je zdrávo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny buňky v těle potřebují vodu, aby správně fungovaly. Dostatečný pitný režim tak dokáže předejít celé řadě problémů. Najít ale tu správnou hranici nemusí být vůbec snadné. Zatímco tak mnozí z nás přijímají tekutiny ve velmi malém množství, jiní jich konzumují příliš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Když pijete příliš mnoho vody, může dojít k otravě.

Článek

Každý z nás je jiný, a proto neexistuje jediný vzorec, který by dokázal určit ideální množství tekutin, které je zapotřebí denně vypít.

Odborníci v této souvislosti nejčastěji používají pravidlo osmi sklenic denně, které upravují na základě toho, v jakém prostředí se pohybujete, jaký je váš cvičební režim, celkové zdraví a zda jste těhotná či kojíte.

Voda je pro život nezbytná, nadmíra však škodí

Zdraví

Ženy ve věku 19 až 30 let by měly vypít asi 2,7 litru vody denně. Muži stejného věku potřebují asi 3,7 litru.

Co se stane, když vypijete příliš mnoho tekutin?

Když pijete příliš mnoho vody, může dojít k otravě vodou, intoxikaci nebo k narušení funkce mozku. K tomu dochází, když je v buňkách (včetně mozkových) příliš mnoho vody, což způsobuje jejich bobtnání.

Když buňky v mozku otečou, způsobí tlak v mozku. Člověk pak může být zmatený, ospalý a bolet ho hlava, stejně jako je tomu při nedostatečném příjmu tekutin.

Pět častých omylů žen při sestavování jídelníčku

Zdraví

Může také způsobit vysoký krevní tlak a naopak pomalejší srdeční rytmus (bradykardii).

Za tyto problémy přitom může nízká hladina sodíku tzv. hyponatremie. Sodík je totiž velmi důležitý prvek, který pomáhá udržovat rovnováhu tekutin v buňkách i mimo ně. Když jeho hladina klesne kvůli vysokému množství vody v těle, tekutiny se dostanou dovnitř buněk, které následně nabobtnají a vystaví organismus riziku záchvatů. Člověk pak může upadnout do kómatu, dokonce i zemřít.

Jak poznáte, že konzumujete příliš mnoho tekutin?

V první řadě vás na to upozorní barva moči. Obvykle se pohybuje od světle žluté až po čajovou, závisí jednak na příjmu tekutin a také na množství pigmentu urobilinu. Je-li vaše moč skoro čirá jako voda, pak je to jasné znamení, že jste zkonzumovali příliš velké množství tekutin v krátkém čase.

Na problém může upozornit i časté močení. V průměru byste měli chodit na toaletu 6–8 denně. Pokud chodíte častěji než 10krát za den, pak konzumujete příliš tekutin – pijete příliš mnoho kávy (kofeinu) nebo alkoholu.

Barva a zápach moči. Co je a není normální

Zdraví

Za příznaky nadměrné hydratace lze považovat i nevolnost a zvracení. Když dopřejete tělu příliš mnoho vody, ledviny nezvládnou přebytečnou tekutinu odstranit a ta se pak hromadí v těle, což může způsobit nevolnost, zvracení či průjem.

Stejně jako dehydratace se může nadměrná hydratace projevit i pulzující bolestí hlavy. Přebytek vody v těle totiž způsobuje, že hladina soli v těle klesá a buňky otékají. Tento otok způsobí, že se zvětší a buňky v mozku se přitisknou k lebce a tento tlak pak může za pulzující bolest hlavy. Zároveň ale může vést i k poškození mozku a potížím s dýcháním.

Nastat může i změna barvy rukou, nohou a rtů. Když jste nadměrně hydratovaní, dochází často k otokům rukou i nohou, ale i ke změně barvy končetin a rtů.

Končetiny mohou začít trápit křeče. Když hladina elektrolytu klesne kvůli nadměrnému pití vody, sníží se i tělesná rovnováha a objevit se mohou svalové křeče.

Křeče v lýtkách mohou být způsobeny i dehydratací

Zdraví

Na nadměrnou hydrataci může upozornit i stres a únava. Při nadměrné konzumaci tekutin dochází k tomu, že jsou příliš zatěžovány ledviny. Dochází pak k hormonální reakci, která způsobuje, že se cítíte ve stresu a unaveni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám