Hlavní obsah

Jednoduchý recept na posílení imunity i pro dobrou náladu

Novinky, bok

Hektická doba a neustálý shon se podepisují na řadě lidí. Mnozí jsou unavení, vyčerpaní, podráždění a najít dostatek energie na zvládnutí všeho podstatného vypadá jako marná snaha. Přitom nejen ke zlepšení nálady někdy stačí málo, třeba procházka v přírodě.

Foto: Profimedia.cz

Jste unaveni z hromady práce, ve stresu, nemůžete se soustředit? Zkuste na chvíli vypnout, zapomenout na práci a vyrazte do přírody. Pročistíte si mysl a uděláte něco dobrého pro své zdraví.

Článek

Procházky představují něco obyčejného, co může praktikovat téměř každý, kdo má jen chvilku času. Vyrazit lze kamkoli podle vlastního uvážení – a rozhodně tím pomůžete svému zdraví i mysli.

Několik nejprospěšnějších důvodů, proč častěji chodit na procházky, přinesl server Health.

Zmírňují deprese 

Studie odborníků z University of Michigan uvádí, že procházky v přírodě jsou prokazatelně spojeny s lepším duševním zdravím a celkově také pozitivním myšlením, čím se snižuje výskyt depresí a také se mírní pocity stresu a napětí. Po velmi namáhavém pracovním dni nebo nějakém negativním zážitku tak nejen lékaři doporučují relaxační procházku, klidně i později večer.

Zlepšují cvičební výsledky 

Pokud pravidelně cvičíte, je to chvályhodné. Chcete své výsledky ještě zlepšit a cítit se lépe? Přesuňte se z pohodlí domova nebo hromadné tělocvičny do přírody. Nejenže se tím pozitivně naladíte, také prý budete více spokojeni sami se sebou.

Zlepšují soustředěnost a rozhodování

Nemůžete se soustředit na nějaký konkrétní úkol, případně se neumíte rozhodnout, co máte udělat dřív? Zkuste to na chvíli odložit a jděte se projít. Jak uvádí studie zveřejněná v časopise Psychological Science, blízký kontakt s přírodou vás naladí na relaxační vlnu a dá mozku odpočinout od každodenních stimulů. O ničem nepřemýšlejte, jen prostě jděte.

Posilují imunitu 

Není ničím výjimečným, že mnozí lidé tráví celé dny zavřeni v kancelářích a jeden z mála pohybů venku tvoří přechod z kanceláře do auta a poté domů. Dlouhé hodiny strávené v prostoru spolu s dalšími lidmi představují doslova semeniště celé řady bakterií a bacilů, a člověk tak snáze onemocní.

V boji s tím mohou pomoci i procházky. Vědci z tokijské Nippon Medical School uvádějí, že jedinci, kteří jsou během dne venku alespoň tři hodiny, jsou více odolní vůči různým virům.

I příroda na obrázku pomáhá

Patříte mezi jedince, kteří opravdu nemají čas chodit na procházky, nebo se vám jednoduše nechce? Pak si alespoň do bytu pořiďte nějaké obrázky nebo výzdobu s přírodními motivy.

Jak uvádí zpráva Korean Journal of Radiology, pohled na přírodní motivy vyvolává v lidech větší pocity štěstí a uspokojení než při pohledu na jiné náměty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám