Hlavní obsah

Největším problémem obezity nejsou nadbytečné kalorie

Novinky, bok

Obezita se za poslední roky stala znepokojivým zdravotním problémem, který se šíří po celém světě. Odborníci napříč světadíly se snaží přijít na to, proč došlo k tak rapidnímu nárůstu. Všeobecně se má za to, že největším viníkem je špatná strava plná tuků a cukrů. Když k tomu chybí ještě pohyb, je problém na světě. Ve skutečnosti je to prý ale obráceně.

Foto: Profimedia.cz

Obezita představuje celosvětový problém, a to nejen mezi dospělými. Stále častěji se odborníci setkávají i s nadměrně obézními dětmi, kterým chybí pravidelný pohyb.

Článek

Moderní doba s sebou přináší kromě nových technologií a lékařských objevů i neustálý vývoj v oblasti gastronomie. Dalo by se tak zjednodušeně říci, že existuje nespočet způsobů, jak připravovat jídlo tak, aby bylo zdravé.

Když se ale různě po světě podíváte na složení jídelníčků běžných lidí, spíše se zhrozíte. Mnohde vedou smažená a tučná jídla, zeleninu, ovoce a zdraví prospěšné potraviny aby člověk často pohledal. Nadbytečný přísun kalorií tak logicky vede k přibývání na váze.

To ale podle odborníků není zdaleka ten nejhorší faktor, který stojí za epidemií obezity, uvedl server Dailymail.

Chybí nám pohyb

Spíše než nezdravá strava je podle odborníků příčinou nárůstu obezity rapidní nedostatek pohybu, který lidé v poslední době mají. Výsledky nové studie totiž dokládají, že za posledních dvacet let zůstal příjem kalorií v průměru téměř stejný, zatímco úroveň pohybu dramaticky klesla.

Na vině je právě možná i moderní doba jako taková, která s sebou kromě nových vymožeností přináší i vyšší nároky na jedince, vyšší pracovní vytížení, nedostatek času na cokoli jiného. Přidejte k tomu úbytek klasické manuální práce, více aut a dopravních prostředků celkově, stále nové a nové zábavní technologie do domácnosti, a problém je na světě.

Například ve Velké Británii trpí nadváhou či obezitou necelé dvě třetiny mužů a téměř šedesát procent žen. Vysoký počet lidí s nadváhou či trpících obezitou je ale také třeba na Islandu nebo Maltě. Co se týče Ameriky, zjistila agentura NHANES pro národní zdraví, že jen počet žen, které nemají žádnou pravidelnou fyzickou aktivitu, stoupl z devatenácti procent v roce 1994 na necelých 52 procent v roce 2010. U mužů údaj z roku 1994 stoupl z 11,4 procenta na 43,5 procenta v roce 2010.

Odborníci všeobecně doporučují, aby se dospělí věnovali i mírnému cvičení alespoň 150 minut týdně. Jak ale dokazují stále nové údaje, mnozí lidé nesplní ani zlomek ze stanovené doby.

Reklama

Související články

Češky trápí nadváha, cvičit ale nechtějí

Kila navíc řeší každý člověk po svém. Někdo razantně změní jídelníček a začne se stravovat zdravě, jiný nakoupí běžecké vybavení nebo permanentku do fitness...

Tloustnout můžeme i ve spánku

Spánek a jeho pozitivní vliv na lidské zdraví plní stránky novin i internetu stále novými informacemi. Kromě nesporných kladů s sebou spánek nese i nemalá...

Výběr článků

Načítám