Hlavní obsah

Jaký den v týdnu se vyplatí si vzít dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítíte se po pracovním dni vyčerpaní a bez nálady? Udělejte správný krok ke svému duševnímu zdraví a vezměte si alespoň jeden den volna z práce. Který den v týdnu je k tomu podle odborníků nejvhodnější?

Foto: Profimedia.cz

I jeden den dokáže vyčistit a zrevitalizovat mysl.

Článek

Přibližně jeden ze tří zaměstnanců se podle Society for Human Resource Management často cítí vyčerpaně a bez energie. Odborníci proto doporučují udělat si alespoň jeden den volna, během kterého se zaměříte na své duševní zdraví.

„I pouhý jeden den dokáže poskytnout určitou úlevu, větší schopnost regulovat emoce a získat lepší perspektivu,“ říká psycholožka Lisa Orbé-Austinová pro Huffington Post. Který den je nejvhodnější na posílení duševního zdraví?

V případě, že bojujete s pocity vyhoření, pak na dni nezáleží. Každý volný den odvede svoji práci. Pokud ale bojujete s klasickou únavou, odborníci radí, abyste si svůj den volna naplánovali.

Nenechte se zlákat středou

Melody Wildingová, koučka a licencovaná sociální pracovnice, nedoporučuje volno uprostřed týdne.

„Je totiž vysoce pravděpodobné, že si zcela neodpočinete, protože budete dohánět buď resty z minulého dne, nebo se naopak budete připravovat na nadcházející pracovní den. Je tedy lepší si vzít volno buď na konci pracovního týdne, nebo na začátku,“ říká a dodává, že navíc získáte prodloužené volno a snadněji se tak uvolníte, když budete mít volno v jednom kuse.

Šest chyb, které se odrážejí na vaší produktivitě

Zdraví

Životní koučka Shanita Liuová se přiklání spíše k pondělí. „Pátek můžete vnímat jako součást víkendu, zatímco pondělí je lépe definované jako start nového týdne. Vy ho můžete naopak pojmout jako účel za získáním lepšího duševního zdraví,“ tvrdí.

„Vstoupíte navíc do nového pracovního dne až v úterý, a ještě k tomu lépe odpočatí, pokud se budete skutečně věnovat činnostem, které vám pomohou k lepší psychické pohodě.”

Zapomeňte na seriály

Jestliže svůj volný den zasvětíte bezmyšlenkovému sledování seriálů, pak své mysli příliš neulevíte. Váš den „vědomého volna“ by měl zahrnovat aktivity, které vás obohatí a myšlenkově zklidní.

Procvičte si mindfulness (všímavost) prostřednictvím aktivity, která vás připoutá k přítomnosti. Ideální je lehká sestava jógy či meditace. Pokud vám ani jedna z těchto aktivit není blízká, zkuste se uvolnit a prožít daný okamžik například pomocí masáže nebo cvičení, během kterého uvolníte stres a napětí.

V případě, že máte pocit, že nic nestíháte, sestavte si kalendář nebo „to do listy” na několik příštích dní, díky kterým získáte znovu pevnou půdu pod nohama.

Reklama

Související články

Duševní zdraví dětí nejen v čase pandemie

Proměny duševních poruch dětí v moderní době, řečové vady i úloha zdravotní pojišťovny v prevenci duševních poruch. Taková jsou hlavní témata sympozia...

Výběr článků

Načítám