Hlavní obsah

Jaké potraviny zabírají na podzimní náladičky

Novinky, Karolina Zarzycká

Podzimní splíny přepadají leckoho. I ty jedince, kteří se během zbytku roku depresím brání, nebo je vůbec neznají. Příčinou bývá zamračená či šedivá obloha, tma, když odcházíme z domu, a tma, když se domů vracíme. Mnohdy nás ovládají neodůvodnitelné „náladičky“, jejichž příčinu ani neumíme pojmenovat.

Foto: Profimedia.cz

Ovoce jako zdroj dobré nálady, čaj na dlouhý život, tmavé pečivo a vajíčko proti premenstruačním náladám u žen

Článek

Podzimním depresím se sami bráníme s větším či menším úspěchem, mnohdy žádáme o pomoc odborníka. Ale i výběr určitých potravin nám boj s podzimní depresí může pomoci vyhrát. Které to jsou? Například hořká čokoláda, ovoce, zelený čaj, ryby a především losos, kombinace tmavého pečiva s vaječnou omeletou.

Hořká čokoláda snižuje stres

Říká se, že tabulka čokolády dokáže ulevit duši svou chutí a organismu díky antioxidantům, které obsahuje. Avšak jaké je doporučené množství, jež by našemu tělu i duši ulevilo od permanentního stresu? Švýcarští učenci, kteří se souvislostmi dobré nálady a pojídáním hořké čokolády zabývali, uvedli, že ideální množství je čtyřicet gramů denně. To je asi třetina velkého balení běžné čokolády.

Foto: Profimedia.cz

Hořká čokoláda má i léčivé účinky.

Do experimentu byly zapojeny osoby, které zprvu uváděly, že jsou silně deprimované. Na konci bádání se zjistilo, že u nich čokoláda dokázala snížit hodnoty stresového hormonu.

Špenát působí na únavu

Špenát se ukázal být ideálním lékem na celkové oslabení, únavu či anémii díky antioxidantům, jež jsou důležité v prevenci rakoviny. Rovněž snižuje cholesterol a napomáhá snížit pocit hladu u těch, kteří zahodili svou poslední cigaretu.

Foto: Profimedia.cz

špenát

Důležité je špenát pouze krátce tepelně upravovat, neboť při dlouhém vaření ztrácí mnoho ze svých hodnot. Ideální je přidávat jej v syrovém stavu do salátů, nebo povařený v malém množství vody. Jelikož hlávky špenátu vypadají pro mnohé nevábně, může být rozmixován s mrkví, jablkem a kiwi. Výsledný džus obsahuje vitaminy A, C, E, B, K a je ideálním nápojem pro posílení organismu i bolavé duše.

Ovoce je porcí dobré nálady

Během podzimu a zimy je obsah hormonu štěstí (serotoninu) v našem organismu přirozeně snížen. Mechanismus, jenž obsah serotoninu v našem těle řídí, souvisí s délkou dne a intenzitou slunečního záření. Na jaře obsah serotoninu začíná zase nabývat na síle.

Exotické ovoce – banány, ananas, papája – které je k dostání právě v zimních měsících, obsahuje mimo důležitých vitaminů a minerálů i porci dobré nálady. Lehce přezrálé ovoce obsahuje nejvíce uhlovodanů.

Zelený čaj zahání zlost

Zelený čaj obsahuje velké množství teinu, který podporuje srdeční a nervové funkce našeho organismu. Rozšiřuje zároveň krevní řečiště v lidském mozku, a tím mu umožňuje lépe pracovat. Zelený čaj proto podporuje naši lepší paměť a soustředěnost.

Losos a vajíčka

Losos je ideálním zdrojem selenu, vápníku a vitaminů D a E. Zařazením lososa do našeho podzimního a zimního jídelníčku podpoříme činnost srdce, krevního systému a souběžně s tím můžeme zabránit vzniku depresí.

Foto: Pražský kulinářský institut, Novinky

Zauzený grilovaný losos

Vaječná omeleta v kombinaci s tmavým pečivem je ideální lehkou snídaní především pro ženy, které očekávají měsíčky. I když by se kolikrát v tomto období raději nadlábly nějakého nezdravého fastfoodového jídla, měly by zkusit kombinaci vajíčka a tmavého pečiva. Obsahuje totiž uhlovodany a proteiny, které zklidňují premenstruační napětí.

Reklama

Související články

Ananas je králem ovoce, který pomáhá hubnout

Bromélie se obvykle pěstují jako pokojové květiny. Méně se už ale ví, že jejich nejslavnější představitel je rostlina s někdy i tříkilovými, sladce nakyslými,...

Výběr článků

Načítám