Hlavní obsah

Jak snížit krevní tlak přirozenou cestou

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze trápí až 40 % dospělé populace. Přestože většina lidí nemá žádné potíže, představuje velmi závažný zdravotní problém, jelikož je jedním z nejzávažnějších rizikových faktorů ischemické choroby srdeční.

Foto: Profimedia.cz

Za hypertenzi je považován tlak vyšší než 140/90 mmHg.

Článek

Za hypertenzi je považován tlak u osob starších 18 let vyšší než 140/90 mmHg. Snížit tlak lze velmi dobře léky, nicméně existují rady, jak toho lze u řady lidí dosáhnout i bez nich. Samozřejmě pod dohledem lékaře.

Snížit krevní tlak přirozenou cestou jde kromě diety a snížení tělesné hmotnosti také dalšími způsoby:

  • redukcí stresu,
  • zvýšením fyzické aktivity,
  • omezením solení a konzumace alkoholu,
  • skoncováním s kouřením,
  • pomocí bylinek.

Ledviny a krevní tlak jsou dvě spojené nádoby

Zdraví

Snížení hmotnosti 

„Redukce hmotnosti o jeden kilogram může vést ke snížení krevního tlaku o 2,5 mmHg, při poklesu hmotnosti o pět kilogramů tedy dochází k poklesu tlaku o více než 10 mmHg,” vysvětluje kardioložka MUDr. Taťana Urbanová z pražského centra Medicon.

Důležitá je také distribuce tuku v těle – tzv. abdominální obezita je spojená s vyšším rizikem, je charakterizována vyšším poměrem obvodu pasu a boků nebo jednodušeji objemem pasu nad 102 cm u mužů a nad 88 cm u žen.

Co nikdy neříkat člověku, který se snaží zhubnout

Zdraví

Omezit sůl

Lidé by měli denně přijmout maximálně 5–6 g soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Je nutné nezapomínat, že sůl je všude kolem nás a je obsažena i v celé řadě potravin. Výzkumy prokázaly, že u populací s nižším přísunem soli (3 g/den) jsou hodnoty tlaku nižší a chybí obvyklý vzestup tlaku v průběhu života.

Sůl může mít na lidské zdraví horší dopady než cukr

Zdraví

Omezení konzumace alkoholu 

U mužů se doporučuje omezit alkohol do 30 g/den, u žen do 20 g/den – t.j. 2 dl vína nebo 0,3 l piva.

Změna jídelníčku

„Strava by měla být pestrá, bohatá na draslík, hořčík a naopak s nízkým množstvím nasycených tuků. Měla by být i velmi bohatá na ovoce a zeleninu,” doporučuje lékařka Taťana Urbanová a předkládá následující rady, jak změnit jídelníček.

Doporučené změny jídelníčku
Slazené limonády nahradit vodou s citrónem, ovocným nebo zeleným čajem.
Bílé pečivo nahradit tmavými celozrnnými variantami s dostatečným množstvím vlákniny.
Omezit spotřebu cukrovinek a dortů, menší množství kvalitní hořké čokolády je možné.
Kupovat čerstvé potraviny bez přídavku soli, vyloučit konzervované potraviny, uzeniny, smažené výrobky
Zařadit 2x týdně do jídelníčku ryby (losos, pstruh, herinky, sardinky), z masa jsou vhodná nejlépe libová kuřecí prsa nebo krůtí
Sůl nahradit bylinami a kořením, nepoužívat tekutá a sypká polévková koření, vynechat potraviny s glutamátem sodným.
Jako zdroj draslíku zařadit ovoce a zeleninu – meloun, banány, broskve, pomeranče, cukety, dále jsou vhodné celer, rajské, cibule, česnek, brokolice, mrkev; upravovat nejlépe v páře.
Mléko a mléčné výrobky volit se sníženým obsahem tuků (jogurty do 3 %, sýry do 30 %, vyloučit tavené sýry).
Vhodná je pravidelná konzumace vlašských a lískových ořechů, lněných a slunečnicových semínek, olivového oleje.
Zařadit do stravy pravidelně čočku, fazole a další luštěniny.
Vyloučit potraviny z řetězců rychlého občerstvení.
Vhodné potraviny a pokrmy rozdělit do menších dávek a jíst alespoň 5x denně.

Fyzická aktivita

Jedinec s hypertenzí by měl minimálně 30–45 minut 3–4x týdně cvičit. Nejlépe formou svižné chůze, plavání, jízdy na kole nebo běhu.

Kvalitní sex dokáže podle odborníků snížit vysoký krevní tlak

Vztahy a sex

Omezení léků

Na vysokém tlaku se mohou podílet i některé léky, např. nesteroidní antiflogistika (protizánětlivé léky), sympatomimetika (látky napodobující účinky podráždění sympatického nervového systému), kortikoidy a u citlivých žen i hormonální antikoncepce.

Bylinky 

Mezi nejúčinnější přírodní léky na snížení tlaku se považuje česnek. Zvláště pak v kombinaci s rybím olejem. Snižuje hladinu cholesterolu a chrání tak cévy před ucpáváním. Vhodné ho je přidávat jako koření do jídla či pomazánek. Vyrábí se z něj i tinktura – česnek se naloží do alkoholu a posléze se po lžičce denně užívá.

Jak vztahy ovlivňují naše fyzické zdraví

Zdraví

Fazol obecný (plod bez semen) – čaj je vhodný především pro snižování tlaku u diabetiků. Zároveň totiž snižuje hladinu cukru v krvi a má močopudný účinek. Používá se také při zadržování vody v těle a při nemocech ledvin a močových cest.

Hloh obecný – je doporučován jako podpůrný prostředek při chorobách srdce, cév a při vysokém krevním tlaku. Nemá toxické ani vedlejší účinky, ale vždy je dobré jej užívat pod dohledem lékaře.

Meduňka lékařská – kromě snižování krevního tlaku ještě uklidňuje a tlumí bolest. Je naprosto neškodná, předávkování nehrozí a nemá žádné vedlejší účinky.

Zběhovec plazivý – čaj z něj prý uleví potížím spojeným s hypertenzí.

Rozpoznejte včas riziko mozkové mrtvice

Zdraví

Reklama

Související články

Vysoký krevní tlak může snížit ultrazvuk

Lékaři z kardiocentra pražské Nemocnice Na Homolce zavádějí léčbu těžké a špatně léčitelné (rezistentní) hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku, pomocí...

Výběr článků

Načítám