Hlavní obsah

Jak si při práci z domova dobíjet baterky

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nástupem podzimu a nově nařízeným lockdownem kvůli šíření koronaviru řada lidí začala pracovat z domova. Jakkoli může být práce z domova z hlediska ochrany zdraví a vlastního pohodlí prospěšná, s psychikou to bývá jiné. Aby vám brzy nepřerostla přes hlavu, je vhodné dodržovat určitá pravidla a také si pravidelně dobíjet baterky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Práci z domova si už na jaře vyzkoušelo mnoho firem, pro které do té doby představovala něco téměř nemožného. Mnohé ale zjistily, že to nejen jde, ale i výkonnost některých pracovníků je díky tomu vyšší. V rámci ochrany zdraví zaměstnanců tak řada společností, které nemusely s nařízeným lockdownem zcela uzavřít činnost, poslala spoustu lidí pracovat domů.

Ti, kteří pracovali z domova již na jaře, si jsou už vědomi toho, že jakkoli pohodlné může takové „zaměstnání” být, je třeba dodržovat i tak jistá pravidla. A hlavně nezapomínat, že práce z domova nemá být náplní celého dne. Jinak vás může zcela pohltit a s tím i vyčerpat veškerou energii.

Do práce, do obchodu nebo do přírody. Kdo kam může?

Domácí

Je proto vhodné dodržovat pravidelný denní režim, stejně jako za „běžného” odchodu do práce - tedy snídat, obědvat, svačit i večeřet tak, jak jste zvyklí. Kvůli práci se rozhodně ničeho z toho nevzdávejte, nebo to neposouvejte, i když to mnohdy svádí. A nezapomeňte si „dodávat” energii.

Nevíte-li, jak na to, zkuste si vyhradit hodinku kolem oběda, kterou využijte nejen ke konzumaci jídla, ale i aktivitám, které vám pomohou nejen s odreagováním od práce, ale i dodáním tolik potřebné energie.

Zavolejte kolegyni, kamarádce

Ztráta osobního kontaktu s lidmi je v době lockdownu velmi nepříjemná. A to i kontaktu s kolegy. Zkuste si proto kolem oběda vyhradit chvilku a někomu z nich zavolejte.

„Večer většinou nemáme dostatek času, abychom si ho vyhradili na hovor s kolegou či kamarádkou. Zkuste to proto kolem oběda. Uvidíte, že i krátký hovor vám zvedne náladu,” radí pro server Guardian koučka Clare Evansová.

Běžte na procházku

Je jedno, jestli půjdete jen na zahradu, nebo se projít do blízkého parku. Cílem je se na chvíli dostat z dosahu monitoru. A navíc, pohyb v přírodě je v době lockdownu dokonce doporučován.

Po hodinách sezení uleví i desetiminutová procházka

Zdraví

Zacvičte si

Všichni víme, že pohyb je pro zdraví těla důležitý. Přesto právě pohyb je při práci z domova tím posledním, na co myslíme. Zkuste si jít třeba před obědem ven zaběhat, i když jen na pár minut. Nebo si zacvičte krátkou sestavu cviků doma, každá minuta se počítá.

Pokud si z toho uděláte každodenní rutinu, bude to o to lepší a uvidíte, jak vám vše půjde lépe od ruky.

Fit v každém okamžiku aneb Jak cvičení přizpůsobit věku

Zdraví

Nezapomínejte na sex

Práce z domova a společně trávený čas s partnerem nahrávají oblíbené aktivitě - sexu. Nikdo netvrdí, že se musíte milovat až večer, po práci. Udělejte si společnou pauzu během dne a pobavte se. Potěšíte tím sebe i partnera, navíc si zlepšíte náladu.

Vzdychání a sténání jako recept na dokonalý sex

Vztahy a sex

Pusťte si seriál

Zajímavým způsobem, jak se na chvilku odreagovat od práce a přijít na jiné myšlenky může být i sledování seriálu. Pusťte si k obědu jeden díl, druhý den pak třeba další. Jen pozor, abyste se u sledování „nezapomněli”.

Sepište si seznam

Být neustále doma, s omezenou možností volného pohybu, je frustrující samo o sobě. O to víc, pokud je práce náročná, nebo k tomu máte doma ještě děti.

Zkuste se proto zaměřit i na něco pozitivního a sepište si alespoň občas seznam tří věcí, za které jste opravdu vděční. Nejen, že si uvědomíte, co opravdu máte, ale rovněž i „natrénujete” mozek k myšlení na pozitivní vlně.

„Čím specifičtější budete, o to větší to pro vás bude mít přínos,” tvrdí odbornice na emoční zdraví Nataly Koganová.

Zdřímněte si 

„Lidé, kteří si po obědě dopřávají krátký odpočinek, mají delší a zdravější život,” tvrdí Susan Saundersová, autorka knih o zdravém stárnutí.

Tip: než půjdete odpočívat, vypijte předtím šálek kávy. Nastavte si budík na 25 minut, takový odpočinek podle odborníků bohatě stačí.

Buďte kreativní

Psychická podpora v těžkých časech může mít řadu podob - třeba i ve formě kreativního tvoření. Zkuste tak během polední obědové pauzy něco namalovat, nebo i klidně něco jen tak načmárat, případně něco krátkého sepsat. Povolte uzdu svým myšlenkám a nesvazujte se pravidly. Jen tak dovolíte mozku na chvíli vypnout a nechat se unášet na vlně poklidu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám