Hlavní obsah

Jak shodit kila po porodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá žena je jedinečná, tudíž i těhotenství a přibraná kila během tohoto období je věc velmi individuální. To samé platí i pro shazování kil po porodu. U někoho je to otázka několika týdnů, u jiných několika měsíců až roků.

Článek

Některé ženy přiberou během těhotenství pouze 6 kilo jiné až 30 kilo. Někdo přibírá průběžně od prvního měsíce těhotenství,  jiná začne nabývat na hmotnosti až v jeho druhé polovině. Vše je velmi individuální.

Všeobecně se nejvíce přibere v období mezi 20. a 30. týdnem těhotenství. Průměrný váhový přírůstek je 9-15 kg a je ovlivňován hormonálně - prostřednictvím progesteronu, přičemž odborníci považují za ideální váhový přírůstek 12 kg.  Z toho připadá 3-3,5 kg na plod, kolem 2,5 kg na placentu, zvětšenou dělohu a plodovou vodu, několik kg jde na vrub zvětšeného objemu krve a zadržených tekutin a kolem 3,5 kg tvoří zásobní tukové tkáně. Tuk se ukládá především na břiše, na hýždích, stehnech a na horní polovině těla.

A jak s těmito kily bojovat?

Většina odborníků doporučuje pravidelný pohyb a správnou životosprávu již v těhotenství. Rozhodně by ženy neměly jíst za dva a velmi opatrné by měly být i na tzv. doplňky stravy - multivitamíny pro těhulky. Někteří gynekologové doporučují tyto přípravky brát až od 20. týdne těhotenství a to např. max. 3krát týdně. Vše samozřejmě záleží na zdravotním stavu každé ženy.

Základem hubnutí po porodu by měla být vyvážená strava. Přestože novopečená maminka nemá příliš času, je velmi důležité jíst po celý den po malých dávkách. Hubnutí by nemělo být nijak drastické, ideální je úbytek 1-2 kg za měsíc. Výsledek je však trvalejší. V jídelníčku by neměla chybět zelenina a ovoce. Je možné, že některá zelenina může způsobovat u dětí nadýmání. Nicméně potřebné vitamíny a minerály získáte právě z čerstvého ovoce a zeleniny, a ne z vitamínových prostředků. Dále byste měly jíst hodně nesladkých zakysaných mléčných výrobků, méně tučné druhy sýrů, rybí a drůbeží maso. Vyloučeny by měly být cukrovinky, cukr a slazené nápoje.

Pohyb je velmi důležitý

Pro hubnutí je důležité podpořit spalování tuků pohybem. Odborníci doporučují cvičení doma podle kazety - můžete tak využít čas, když to zrovna jde. Dvacetiminutové cvičení nastartuje rychlejší spalování tuků na 24 hodin. Znamená to, že dvacet minut cvičíte a 23 hodin a 40 minut tělo "hubne samo". Vyhraďte si pro sebe denní dobu, kdy vás pokud možno nebude nikdo a nic rušit.

A co doporučují naše známé osobnosti?

Třikrát týdně posilovna, dvakrát tenis, po 17. hodině žádné cukry a nejíst přílohy - tím se řídí ředitelka nadačního fondu Kapka naděje Vendula Svobodová. "Opravdu zadarmo to není, je to dřina. S hubnutím jsem začala půl roku po porodu," prozradila maminka ročního Jakuba. Zároveň dodala, že vliv kojení na hubnutí se u ní rozhodně neprokázal. "Kojit jsem přestala nedávno. Některé ženy při kojení hubnou, já mezi ně ale bohužel nepatřím."

Na sport a pohyb sázejí taky moderátorky televize Nova Jana Adámková a Jana Adamcová. "Já hubnu zcela přirozeně, žádné diety nedržím, ale snažím se pohybovat, jezdím na kole. Musím ale říct, že po prvním dítěti jsem zhubla rychleji. To bylo za půl roku. A teď ještě stále nejsem na své váze," uvedla Adámková, která má doma jedenapůlročního Dannyho a šestiletého Petra.

Její kolegyně se zase snažila co nejvíc sportovat ještě v těhotenství. "Přibrala jsem jedenáct kilo, šest jsem nechala v porodnici a zbytku jsem se zbavila během tří měsíců, takže jsem na své váze. Myslím, že je důležité se v těhotenství nepřejídat, nejíst za dva a je dobré cvičit. Já jsem cvičila až téměř do porodu," svěřila se Adamcová, které se v lednu narodil syn Daniel.

Zcela bez práce se povedlo nabyté kilogramy shodit Ivaně Macháčkové. Přesto se chystá vrhnout na cvičení. "Už jsem zhubla všechno. Možná mám ještě trochu míň, než jsem měla před otěhotněním. Asi je to trochu tím, že kojím, a hlavně tím, že moc nespím. A jím dokonce víc sladké než předtím. Na mé postavě to ale vidět není. Se cvičením jsem ještě nezačala, ale chtěla bych. Chystám se doma na posilování břicha," říká Macháčková.

Podobně je na tom i tanečnice Kristýna Liška-Boková. "Já jsem nijak nehubla, fakt jsem pro to nedělala vůbec nic. Myslím, že za to může kojení a běhání za dítětem," podotkla s úsměvem manželka herce Pavla Lišky, které prý syn Šimon "vysává zásoby z těla".

Reklama

Související témata:

Související články

Hubněte zdravě - pohybem

K ideální tělesné váze a postavě nejlépe vede stravovací a pohybový režim založený na redukci tukových zásob. Při dietách často dochází k rychlé ztrátě tělesné...

Vytvarujete si postavu jako celebrity II.část

Mít krásnou postavu vyžaduje úsilí a to nejen u silnějších žen. I velmi štíhlé ženy, musí na svých tělech pracovat. Připravili jsme pro vás další sérii cviků...

Jak vybrat správné cvičení

Aby tělo dobře vypadalo i fungovalo, musí pro to každý něco udělat: udržovat ho při síle a pružnosti pravidelným a dobře zvoleným cvičením. Zlepší...

Výběr článků

Načítám