Hlavní obsah

Jak se vyrovnat s únavou po dlouhodobém vypadnutí z každodenního režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítíte se unavení, máte méně energie, jste demotivovaní nebo máte problémy se spánkem? Pokud ano, pak vás možná dostihla lockdownová únava, vinou které jsme vypadli z každodenního režimu. Jak se vrátit zpátky do sedla a nastartovat svoji energii?

Foto: Profimedia.cz

Lockdownová únava

Článek

Lockdownová únava je nový pojem, který reaguje na aktuální dění. Vinou dlouhodobého narušení rutin došlo u mnohých lidí ke ztrátě elánu i nálady. Na vině je také delší čas strávený u obrazovek a útlum fyzických aktivit. Mnoho lidí se v minulosti ze dne na den ocitlo doma.

Práce z domova se navíc některým firmám zalíbila natolik, že v ní pokračuje navzdory pozvolně ustupující pandemii. Změna každodenního režimu se na mnohých podepsala stresem, vyčerpáním a zhoršenou pracovní morálkou.

Podle Lukea McLeoda z meditačního centra Soul Alive si lidé, kteří prochází lockdownovou únavou, připadají demotivovaní, pomalí a vyčerpaní. Tento typ únavy také může vést k pocitu izolovanosti, osamělosti, frustrace či vzteku.

Možnost znovu se scházet často doprovází vyčerpání

Vztahy a sex

„Jsme stvoření, kterým vyhovuje rutinní život. Není proto divu, že reagujeme frustrací, hněvem nebo prostřednictvím emocí, když se náš běžný režim změní,“ říká Luke McLeod pro DailyMail.

Když pracujeme z domova, často navíc nedodržujeme klasickou pracovní dobu a přetahujeme ji, protože se smazává rozdíl mezi pracovním a domácím životem.

Jak bojovat proti únavě?

Jak bojovat proti únavě? V boji proti tomuto jedinečnému typu únavy McLeod důrazně doporučuje pokusit se udržet si pravidelný režim navzdory práci z domova. „Striktně si nastavte den i čas, ve kterém půjdete cvičit. To stejné platí i o obědových pauzách. Důležité je si nastavit nové rutiny, které vás vyvedou z letargie,“ říká.

Na rozdíl od běžné únavy, která se nejčastěji řeší změnou stravy a pohybem, vyžaduje lockdownová únava trpělivost a vlastní porozumění. Pomoci mohou také nové koníčky jako je malování, háčkování, jóga, meditace, učení se jazyků, tancování nebo cokoliv, co ve vás bude stimulovat endorfiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Potraviny, které zvýší vaši hladinu energie

Vstáváte nevyspalí se špatnou náladou, přes den jste nesoustředění a občas byste nepohrdli ani odpoledním šlofíkem? Pak se o vás možná pokouší jarní únava. Jak...

Jak se vymanit ze spárů mozkové mlhy

Probouzíte se unavení a přes den máte pocit, jako by váš mozek zahalila mlha? Rozostřené vidění, špatné soustředění a neschopnost reagovat pohotově je čím dál...

Výběr článků

Načítám