Hlavní obsah

Jak se vymanit ze spárů mozkové mlhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probouzíte se unavení a přes den máte pocit, jako by váš mozek zahalila mlha? Rozostřené vidění, špatné soustředění a neschopnost reagovat pohotově je čím dál tím větším problémem. Důvodem může být i koronavirová pandemie, která na rok zcela pozastavila náš běžný život. Jak se vrátit znovu do sedla?

Foto: Profimedia.cz

Mozková mlha

Článek

V práci jste byli považovaní za schopného kolegu a mimo to jste zvládali pravidelně sportovat a starat se o děti, zatímco dnes jste rádi, že se do práce dokopete včas? Rok izolace vedl k většímu stresu, úzkostem a strachu z minulosti. Vzhledem k zavedeným sociálním distančním opatřením jsme navíc nemohli dělat aktivity, na které jsme byli zvyklí, a které stimulovaly náš mozek.

Důsledkem toho je takzvaná mozková mlha, během které dochází k zakalenému vidění, které vede ke zpomalení a větší únavě.

„Mozková mlha se používá k popisu pocitů vyčerpání, zmatenosti a nedostatečné koncentrace,“ říká odborná asistentka na katedře psychiatrie Jessica Goldová pro Huffington Post a dodává, že se jedná o přirozenou reakci mozku na chaos. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak se zbavit několika příznaků mozkové mlhy.

Dělejte si přestávky

Pokud pracujete z domova, je pravděpodobné, že pracujete nepřetržitě. Pandemie způsobila to, že smíchala náš pracovní a domácí život dohromady. To znamená, že po vypnutí pracovního počítače se jdeme zpravidla hned věnovat domácím pracím atd.

Pokud ale chcete, aby vaše tělo i mysl fungovaly tak, jak mají, je důležité do svého dne vtěsnat hned několik přestávek, abyste snížili riziko vyčerpání. „Během přestávky se ujistěte, že děláte něco, co nesouvisí s prací, aby váš mozek mohl v klidu odpočívat a zotavit se,“ říká Goldová.

Home office neznamená, že musíte být neustále k dispozici

Finance

Příkladem může být procházka s přáteli, spontánní přestávka na kávu, telefonát rodinnému příslušníkovi, nebo dokonce dovolená. Najděte způsoby, jak stimulovat svou mysl a zlepšit vaši náladu prostřednictvím aktivit, které vám dělají radost.

„Mindfulness“

Mindfulness neboli všímavost je schopnost plně prožívat přítomnost, zvládat přitom své emoce a zachovat si odstup od posuzujících myšlenek. Díky této praktice můžete navíc získat znovu pocit soustředění, koncentrace a bdělosti. Jak na to? Jedná se o jistý druh meditace, během které si uvědomíte daný okamžik, zklidníte mysl i tělo.

„Meditace všímavosti uklidňuje vaši mysl, ale také odstraňuje mentální pavučiny a vytváří ve vašem mozku pocit probuzení,” uvedla Cynthia Catchingsová, licencovaná terapeutka.

Navštivte přátele

Pokud jste se minulý rok drželi hlavně doma, je pravděpodobné, že jste příliš sociálních interakcí s ostatními nezažili. Díky rozvolnění se ale nabízí stále více možností, při kterých se můžeme setkávat s našimi nejbližšími. Využijte toho a vyrazte do parku nebo třeba do muzea. I káva u okénka se počítá a když u toho navíc bude svítit sluníčko, dobrá nálada bude ihned zajištěna.

Průvodce pro dosažení lepšího spánku

Zdraví

Dobře se vyspěte

Spánek je klíčem k psychickému zdraví. A i když se to snáze říká, než dělá, zkuste se zaměřit na to, abyste v noci spali alespoň šest hodin. Ideální je ale osm.

Pokud máte problém s usínáním, vyzkoušejte osvědčené rady jako vyhnout se kofeinu v odpoledních hodinách či nastavení si pravidelného denního režimu. Pomoci může také sport během dne a dostatečný příjem denního světla. Naopak modrému světlu z obrazovek telefonů a televize byste se měli v nočních hodinách vyhnout.

Reklama

Související články

Jak si pojistit pohodu pro zdravý spánek

Klidný a zdravý spánek je základ příjemného dne. Zkuste se zamyslet, jak ho zkvalitnit. Máte vhodnou přikrývku a povlečení? Povlékáte peřiny do příjemného...

Výběr článků

Načítám